ΜΗΤΕΡΑ: Αφιέρωμα στη γιορτή της… (Μέρος 3ο)

 ceb3ceb9cebfcf81cf84ceb7-cf84ceb7cf83-cebcceb7cf84ceb5cf81ceb1cf83_cf83ceb5cebbceafceb4ceb1_01

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ-η ανεκτίμητη αξία του
 Από προσωπική εμπειρία και μετά από ¨περιπλανήσεις” πολλών χρόνων, μέχρι να βρω την ¨αλήθεια” για τον μητρικό θηλασμό, θέλω να πω σε όλους τους γονείς:ENHMEΡΩΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ! θΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ!!!Η πρόσβαση στη γνώση είναι πλέον δυνατή από όλους τους γονείς. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση στην χώρα μας και πολλές λανθασμένες αντιλήψεις, ακόμα και από ιατρικό προσωπικό.Ας μην μιλήσουμε για τα οικονομικά συμφέροντα προώθησης βρεφικού γάλακτος…
Είναι κρίμα η χώρα μας να έρχεται τελευταία στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς σε ποσοστό των βρεφών που θηλάζουν. Λες και μας χτυπούν και εκεί σαν έθνος, για να μας κάνουν εντελώς άχρηστους…
Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι για την προώθηση του θηλασμού. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, αλλά και στο μέλλον της χώρας μας...
Maternity 1901
Παραθέτω κάποια λόγια του γέροντος Παΐσιου (μην σας φανούν πολύ αυστηρά, τα έλεγε με πολύ πόνο και αγάπη), και κάποιες από τις πολλές έγκυρες ιστοσελίδες, από όπου μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες και υποστήριξη.
ΛΟΓΟΙ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

“Όταν γεννήθηκε το παιδί μου ακούγαμε από γιατρούς φίλους, συγγενείς διάφορες απόψεις για το θηλασμό. Οι πιο πολλοί είχαν τη γνώμη, και μας πίεζαν, να σταματήσει ο θηλασμός σε λίγους μήνες. Ο Γέροντας είχε διαφορετική άποψη και την εξέφρασε έντονα.

-Όχι ευλογημένε, να θηλάσει το παιδί!!! Το γάλα της μάνας είναι το καλύτερο. Είναι και φάρμακο και δεν αρρωσταίνει το παιδί. Στο χωριό μου τα θήλαζαν τα παιδιά μέχρι πέντε- έξι χρονών…Έτσι όταν μεγάλωναν, τα παιδιά γινόντουσαν δυνατά και πιάναν τους Τσέτες (άγριοι Τούρκοι που κάνανε επιδρομές στα χωριά) με το ένα χέρι….

Όσο θηλάζει η μάνα, δύσκολα πιάνει παιδί. Είναι και μια φυσική προστασία και για τη μάνα να μη μείνει αμέσως πάλι έγκυος…

-Πόσο καιρό, γέροντα, να θηλάζει;-Όσο μπορεί περισσότερο. Τρία-Τέσσερα χρόνια.

H γυναίκα μου δούλευε και κουραζόταν πολύ. Είχε αρρωστήσει και είχε καταβληθεί ακόμα περισσότερο. Όλοι (γιατρός, μάνα, πεθερά, φίλοι) πίεζαν, συμβούλευαν να σταματήσει ο θηλασμός. Ρώτησα ξανά το Γέροντα για αυτό το θέμα.Κοντοστάθηκε λίγο, ζύγισε την κατάσταση και είπε:

-Να θηλάσει τουλάχιστον μέχρι να κλείσει δύο χρόνια το παιδί.

Τα δύο χρόνια ήταν το ελάχιστο απαραίτητο όριο για το Γέροντα! (σχόλιο.όπως ακριβώς και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

(από το βιβλίο του Αθ. Ρακοβαλή «ο π. Παΐσιος μου είπε…»

“Ὕστερα, ὅταν γεννηθῆ τὸ παιδὶ, πρέπει νὰ τὸ θηλάση, ὅσο πιὸ πολὺ μπορεῖ.  Τὸ μητρικὸ γάλα δίνει ὑγεία στὰ παιδιά.  Μὲ τὸν θηλασμὸ τὰ παιδιὰ δὲν θηλάζουν μόνο γάλα· θηλάζουν καὶ ἀγάπη, στοργή, παρηγοριά, ἀσφάλεια, καὶ ἀποκτοῦν ἔτσι δυνατὸ χαρακτήρα. Ἀλλὰ καὶ τὴν ἴδια τὴν μητέρα τὴν βοηθάει ὁ θηλασμὸς. Ὅταν οἱ μητέρες δὲν θηλάζουν τὰ παιδιά, δημιουργοῦνται ἀνωμαλίες στὸν ὀργανισμό τους ποὺ μπορεῖ νὰ ὁδηγήσουν σὲ μαστεκτομές.

Παλιὰ μιὰ μητέρα μπορεῖ νὰ θήλαζε καὶ τὸ παιδὶ τῆς γειτόνισσας, ἄν δὲν εἶχε γάλα.  Τώρα πολλὲς μητέρες βαριοῦνται νὰ θηλάσουν ἀκόμη καὶ τὰ δικὰ τους παιδιὰ. Ἡ μάνα ποὺ τεμπελιάζει καὶ δὲν θηλάζει τὸ παιδί, μεταδίδει τεμπελιὰ καὶ δὲν θηλάζει τὸ παιδὶ, μεταδίδει τεμπελιὰ καὶ στὸ παιδί.

Παλιὰ τὰ κουτιὰ μὲ τὸ συμπυκνωμένο γάλα εἶχα ἀπ’ ἔξω μιὰ μάνα ποὺ κρατοῦσε στὴν ἀγκαλιά της ἕνα παιδάκι.Τώρα ἔχουν μιὰ μάνα ποὺ κρατάει κάτι λουλούδια!  Δὲν θηλάζουν οἱ μάνες τὰ παιδιὰ, ὁπότε τὰ παιδιὰ μεγαλώνουν ἀπαρηγόρητα.  Ποιός θὰ τοὺς δώση στοργὴ καὶ ἀγάπη; Τὸ κουτὶ μὲ τὸ γάλα τῆς ἀγελάδας; Θηλάζουν ἀπὸ τὸ «παγωμένο» μπουκάλι καὶ παγώνει ἡ καρδιὰ τους. Ὕστερα, ὅταν μεγαλώσουν, ζητοῦν παρηγοριὰ στὸ μπουκάλι, στὶς ταβέρνες.Πίνουν, γιὰ νὰ ξεχάσουν τὸ ἄγχος, καὶ γίνονται ἀλκοολικοί.

Ἄν δὲν πάρουν στοργὴ τὰ παιδιά, δὲν θὰ ἔχουν νὰ δώσουν στοργὴ, καὶ πάει σχοινὶ-κορδόνι. Ἔρχονται μετὰ οἱ μανάδες: «Κάνε προσευχὴ, Πάτερ! Χάνω τὸ παιδί μου».(Από το βιβλίο Λόγοι Γέροντος Παΐσιου, τόμος Δ, Οικογενειακή Ζωή)

imagesCAOMKYAD

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

* Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος παροχής βρέφη τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη και την ανάπτυξη.. Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ακριβείς πληροφορίες, και η υποστήριξη της οικογένειάς τους, το σύστημα υγείας και την κοινωνία γενικότερα.

.*Το πρωτόγαλα, το κίτρινο, κολλώδες μητρικό γάλα που παράγεται στο τέλος της εγκυμοσύνης, συνιστάται από τον ΠΟΥ ως η ιδανική τροφή για το νεογέννητο και σίτιση πρέπει να αρχίζει μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση.

.*Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συνιστάται μέχρι 6 μηνών, με συνεχή θηλασμό μαζί με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές μέχρι δύο ετών ή πέρα.

.Δείτε περισσότερα στην ιστοσελία του Π.Ο.Υ http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

Lullaby_Kilburne

Στη χώρα μας απεστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η οδηγία Υ3γ/36189/ 9-10-95, του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, η οποία αναφέρεται στα προτεινόμενα 10 βήματα της ΠΟΥ και της Unicef και η οποία τονίζει ότι:1) η συνταγογράφηση ξένου γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους που το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά

2) απαγορεύεται η παρακαταθήκη και διαφήμιση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος από τα μαιευτήρια.( από  http://pediatros-thes.gr/)

(Βλέπετε να τηρείται; Δυστυχώς, σε ελάχιστες περιπτώσεις)

******************

ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ένα πλήρες άρθρο στο http://boro.gr

*******************

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ  http://www.lllgreece.org/home Αποτελείται από εθελόντριες συμβούλους θηλασμού, που δέχονται τηλεφωνήματα από μητέρες και οργανώνουν συναντήσεις (Προσωπικά, τους χρωστώ ευγνωμοσύνη!)

***Αναζητείστε έγκυρες πληροφορίες, ελάτε σε επικοινωνία με έμπειρους συμβούλους και μητέρες και, αν δεν είστε η ίδια μητέρα,, στηρίξτε τις μητέρες που θηλάζουν!

Η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα βοήθειά μας! Για εικόνες και τροπάρια http://fos-kastoria.blogspot.gr/2011/12/blog-post_16.html

_17443~1

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...