Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2013 (1 έως 7 Αυγούστου): ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

WBW2013Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού από 1η έως 7η Αυγούστου 2013. Η θεματική αυτή της χρονιάς «Υποστήριξη Θηλασμού: κοντά στις μητέρες» τονίζει την ανάγκη να παρέχεται υποστήριξη στις μητέρες ώστε να ξεκινήσουν, να εγκαταστήσουν και να διατηρήσουν βέλτιστες πρακτικές θηλασμού.

Ο θηλασμός συντηρεί υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη. Νεογέννητα, βρέφη και μικρά παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν όταν τρέφονται με μητρικό γάλα. Βέλτιστες πρακτικές θηλασμού- άμεσο ξεκίνημα του θηλασμού και αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες και κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή με συνέχιση του θηλασμού για 2 χρόνια ή παραπάνω– είναι μεταξύ των πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την προστασία των παιδιών από κοινές αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων επιπλοκών προωρότητας, μολύνσεις νεογέννητων, πνευμονία και διάρροια. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας: άτομα που έχουν θηλάσει ως μωρά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα/παχύσαρκα αργότερα στη ζωή τους, μπορεί αν έχουν χαμηλότερο ρίσκο πάθησης διαβήτη, και να αποδίδουν καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της διατροφής για υγεία και ανάπτυξη, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ ομόφωνα ενέκριναν το Comprehensive implementation plan for maternalinfant and youngchild nutrition (Ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή) στην 65η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάη του 2012. Το σχέδιο ορίζει ότι μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκοσμίως θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά. Αυτή τη στιγμή, μόνο το 38% των βρεφών κάτω των έξι μηνών θηλάζει αποκλειστικά. Η ενίσχυση υποστήριξης του θηλασμού είναι ως εκ τούτου μια επιταγή δημόσιας υγείας.

Ο ΠΟΥ είναι αφοσιωμένος στην παροχή υποστήριξης σε χώρες ώστε να φτάσουν τους Millennium Development Goals (Στόχους Ανάπτυξης Χιλιετηρίδας) μέχρι το 2015, και μέσω της προαγωγής του θηλασμού, καθώς συνεισφέρει στον 1ο  (εξάλειψη ακραίας φτώχιας και πείνας) και 4οστόχο (μείωση παιδικής θνησιμότητας). Περαιτέρω, ο τελευταίος χρόνος έχει σηματοδοτηθεί από πρωτοφανή αφοσίωση στην παιδική υγεία και επιβίωση. Το κάλεσμα για δράση, το οποίο συνόδευσε την πρωτοβουλία Promise Renewed (Ανανέωση Υπόσχεσης) η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012, έχει επιτευχθεί με ηχηρή αποδοχή από παγκόσμιους ηγέτες οι οποίοι δεσμεύτηκαν για την μείωση της παιδικής θνησιμότητας σε 20 θανάτους για κάθε 1000 γεννήσεις ή λιγότερο μέχρι το 2035. Ο φιλόδοξος νέος στόχος μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να υπάρχει υψηλή κάλυψη σε παρεμβάσεις κλειδιά, όπως η βελτίωση των πρακτικών θηλασμού.

Για να είναι επιτυχής ο θηλασμός,οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη . Χρειάζεται να γίνουν σημαντικότερες προσπάθειες για να δημιουργηθούν περιβάλλοντα τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εγκύων και θηλαζουσών μητέρων. Ο ΠΟΥ συνηγορεί, μαζί με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, για ισχυρή υποστήριξη σε εργαζόμενες μητέρες σε  επίσημους και ανεπίσημους τομείς. Χρειάζονται επαρκή άδεια μητρότητας και, με την επιστροφή τους στην εργασία, να μπορούν να θηλάζουν τα μωρά τους, σε συμφωνία με συνέλευση της Δ.Ο.Ε. 183. Οι μητέρες έχουν ανάγκη επίσης από ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης θηλασμού, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συμβούλων, οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι να δώσουν προσοχή στη γυναίκα όσο και στο βρέφος.

Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του. Η ξεχωριστή μας συνεισφορά συμπεριλαμβάνει υποστήριξη προς χώρες για την προσαρμογή, εφαρμογή και παρακολούθηση του Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος και τα ακόλουθα ψηφίσματα των συνελεύσεων του ΠΟΥ, στήριξη για εφαρμογή φιλικής προς τα βρέφη φροντίδας μέσω της πρωτοβουλίας για φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία, και την ανάπτυξη και διάδοση υλικών για εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στη συμβουλευτική θηλασμού. Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ στηρίζει τις χώρες στο να αξιολογήσουν της κατάστασης τους, προσαρμόσουν το Comprehensive implementationplan for maternalinfant and young child nutrition (Ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για μητρική, βρεφική και παιδική διατροφήστο δικό τους πλαίσιο, και να παρακολουθήσουν την πρόοδο προς επίτευξη των στόχων του σχεδίου εν μέσω και των πλαισίων ευθύνης που πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει ως ανταπόκριση στις συστάσεις της Επιτροπής για Πληροφόρηση και Ευθύνη για την Γυναικεία και Παιδική Υγεία (Commission on Information and Accountability for Women’s and Children’s  Health).

Ο ΠΟΥ παραμένει πιστά αφοσιωμένος στην προστασία και προώθηση του θηλασμού και στην υποστήριξη μητέρων σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να δώσουν στα μωρά τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.  Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού 2013, παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις, τους συμμάχους και την κοινωνία ως σύνολο, να αναζωογονήσουν με σθένος τις προσπάθειες τους για προαγωγή του μητρικού θηλασμού, για αυτήν και τις επόμενες γενιές.

Ιούλιος 2013

πηγή

Υποστηρίξτε τον θηλασμό, κοντά στις μητέρες! Μοιραστείτε κι εσείς την ηλεκτρονική κάρτα ή το βίντεο με τις πέντε συμβουλές υποστήριξης του θηλασμού μέσα από το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία συμμετέχετε!

Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2013/08/5-symvoules-thilasmou.html#ixzz2azKjBBBJ

WBW2013 (1)

Σχετικά άρθρα:

Παναγία η Γαλακτοτροφούσα ( Ιερά Μονή Χιλανδαρίου),(3 Ιουλίου)…και άλλες εικόνες που παρουσιάζουν την Παναγία ως Γαλακτοτροφούσα.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ-η ανεκτίμητη αξία του (αφιέρωμα)

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...