«Η Θεομήτωρ κατέβηκε από τους ουρανούς να με συμβουλεύσει, ενώ ήμουν νέος και αμαρτωλός» αγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης

293038_312000998932856_2090594456_n (από τα νεανικά χρόνια του αγ. Σιλουανού)

“Μέσα στο θόρυβο της νεανικής ζωής άρχισε πια να εξασθενεί στην ψυχή του Συμεών η πρώτη θεία κλήση για τη μοναχική ζωή. Αλλά ο Θεός που τον εξέλεξε τον κάλεσε πάλι με ένα όραμα.

Κάποια μέρα, που την κατασπατάλησε όχι με σωφροσύνη, αποκοιμήθηκε ελαφρά και είδε στον ύπνο του πως ένα φίδι μπήκε μέσα του από το στόμα του. Δοκίμασε φοβερή αηδία και τινάχτηκε πάνω, οπότε άκουσε μια φωνή να του λέει:

«Κατάπιες στο όνειρό σου φίδι και δεν σου άρεσε. Το ίδιο δεν μου αρέσει και εμένα να βλέπω τα έργα σου»!

Ο Συμεών δεν είδε κανέναν, άκουσε μόνο μια φωνή ασυνήθιστα ωραία και γλυκειά. Η ενέργειά της υπήρξε όμως συγκλονιστική. Ο Γέροντας πίστευε χωρίς καμιά αμφιβολία ότι ήταν η φωνή της ίδιας της Θεοτόκου. Ως το τέλος της ζωής του ευχαριστούσε τη Θεομήτορα, γιατί δεν τον αποστράφηκε, αλλά ευδόκησε να τον επισκεφθεί η ίδια και να τον σηκώσει από την πτώση. Έλεγε:

«Τώρα βλέπω πόσο ο Κύριος και η Μητέρα του Θεού σπλαχνίζονται το λαό. Σκεφτείτε , η Θεομήτωρ κατέβηκε από τους ουρανούς να με συμβουλεύσει, ενώ ήμουν νέος και αμαρτωλός». Το  ότι δεν αξιώθηκε να δει τη Δέσποινα, το απέδιδε στη ρυπαρότητα, μέσα στην οποία βρισκόταν τότε.

Αυτή η δεύτερη κλήση, η οποία συνέβη λίγο πριν από τη στρατιωτική του θητεία, είχε πλέον αποφασιστική σημασία για την επιλογή της μελλοντικής του πορείας .Πρώτο αποτέλεσμα ήταν η ριζική αλλαγή της ζωής του, που είχε πάρει κακό δρόμο. Ο Συμεών αισθάνθηκε βαθειά ντροπή για το παρελθόν του και άρχισε να μετανοεί θερμά ενώπιον του Θεού.[…]

.αγιος σιλουανός

ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

(εκοιμήθη στις 24 Σεπτεμβρίου 1938)

.

Από το βιβλίο Ο άγιος  Σιλουανός ο Αθωνίτης, αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, σ. 18-19

Για την αντιγραφή, Alexia

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...