Τα παιδιά λατρεύουν τη θάλασσα!-πώς θα την χαρούν με ασφάλεια;

αρχείο λήψης (44)

“Όλα είναι άγια, και η θάλασσα και το μπάνιο και το φαγητό. Όλα να τα χαίρεσθε. Όλα μας πλουτίζουν, όλα μας οδηγούν στην μεγάλη Αγάπη, όλα μας οδηγούν στον Χριστό” .γ. Πορφύριος  εδώ
.

Κάθε καλοκαίρι, τα παιδιά ονειρεύονται βουτιές, παιχνίδια στην άμμο, κολύμπι, ξεγνοιασιά και ατέλειωτο παιχνίδι στο κύμα. Εκτός, όμως, από τις ανέμελες στιγμές, η θάλασσα προσφέρει πολλά περισσότερα, και σε αυτό συμφωνούν επιστήμονες κάθε ειδικότητας.
.

1. Η θάλασσα εμπνέει τα παιδιά

Πέρα από τα αναμφισβήτητα οφέλη της, όποιο παιδί κι αν ρωτήσεις δεν θα απαντήσει ποτέ πως αγαπάει τη θάλασσα επειδή είναι ωφέλιμη. Ο λόγος που ο μικρός Δημητράκης αρνείται κάθε φορά να φύγει από τη θάλασσα μέχρι να γίνει μελανός είναι ότι απλώς περνάει πολύ ωραία. Το παιχνίδι στην παραλία εξασφαλίζει την ιδανική απασχόληση για το παιδί. Σύμφωνα, μάλιστα,  με τους ψυχολόγους, διαδραματίζει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Για τα περισσότερα παιδιά, η παραμονή κοντά στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να εξασφαλίσει το ιδανικό περιβάλλον ερεθισμάτων για την κατάκτηση δεξιοτήτων, όπως αναφέρουν με τη σειρά τους οι αναπτυξιολόγοι. Τα παιδιά έχουν ένα δικό τους μοναδικό τρόπο και μια ιδιαίτερη ικανότητα να επεξεργάζονται πληροφορίες. Ένα βότσαλο ή ένα κοχυλάκι στην παλάμη του χεριού μπορεί να μοιάζει με πραγματικό θησαυρό για το παιδί που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Οι νέες παραστάσεις και γενικά η εξερεύνηση καινούργιων πραγμάτων κυριολεκτικά συναρπάζουν, ειδικά τα παιδιά των πόλεων, που έχουν μάθει να λειτουργούν ως «κατοικίδια».

 

2. Η θάλασσα  κάνει καλό στην υγεία

Η επίδραση της θάλασσας στα παιδιά είναι ευεργετική, γιατί βοηθά σε διάφορες παθήσεις, όπως στο άσθμα και στις αλλεργίες. Παράλληλα, η γυμναστική που εξασφαλίζεται με το παιχνίδι στην παραλία, και το κολύμπι σε συνδυασμό με την υγρή ατμόσφαιρα ωφελούν το αναπνευστικό τους σύστημα. Μπάνια στη θάλασσα, όμως, συνιστούν και οι ορθοπεδικοί για τη βελτίωση της σκολίωσης. Όσο για τον ισχυρισμό ότι η θάλασσα ανοίγει την όρεξη, υπάρχει λογική εξήγηση. Η αυξημένη δραστηριότητα των παιδιών στην παραλία με το ελεύθερο παιχνίδι και το κολύμπι είναι αυτή που κάνει τους καβγάδες για το φαγητό πιο σπάνιους το καλοκαίρι. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο (πάντα με προστασία) συντελεί στη σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό, που με τη σειρά της βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου και άρα στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού. Καθόλου μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν δείτε το παιδί σας να αναπτύσσεται με ταχύτητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

images (24)

3. Η θάλασσα τους χαρίζει αίσθηση  ελευθερίας

Σκεφτείτε λίγο! Πόσες φορές έχει το παιδί την ευκαιρία να παίξει φορώντας ελάχιστα ρούχα και χωρίς παπούτσια; Συνήθως, μόνο το καλοκαίρι στην παραλία. Το παιχνίδι στη θάλασσα ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερη δράση. Εκτός, όμως, από την ψυχαγωγία, έχει και γενικότερα βιολογικό όφελος, γιατί ικανοποιεί την ανάγκη του για κίνηση, περιπέτεια, πειραματισμό, εκτόνωση και εξερεύνηση. Ψάχνοντας στην άμμο για μικρούς θησαυρούς, φτιάχνοντας κάστρα και νησάκια, νιώθει πως μπορεί να εκφραστεί. Αλλά και η επαφή με το «απέραντο» της θάλασσας προκαλεί μια ψυχική ανάταση, μια τεράστια ευεξία και ισορροπία. Από την άλλη, η επαφή του με τα στοιχεία της φύσης, το νερό, την άμμο ή τα βότσαλα και το φως του ήλιου ενισχύει αυτό το αίσθημα.

4. Η θάλασσα ηρεμεί τα παιδιά

Τι κάνει την επαφή με τη θάλασσα τόσο μαγική; Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 άτομα, το 84% απάντησε πως πλάι στο κύμα νιώθει μια μοναδική ηρεμία. Αυτή η επαφή με τον εαυτό μας μας βοηθά να εναρμονιστούμε πολύ πιο εύκολα με το φυσικό περιβάλλον. Και αυτή είναι μια δεξιότητα που την έχει χάσει πλέον ο άνθρωπος, μας λέει ο συγγραφέας Τζέιμς Χίλμαν, που θεωρείται ο πρωτοστάτης σε μια νέα τάση, την οικο-ψυχολογία. Η επαφή με τη θάλασσα, αλλά και με τη φύση γενικότερα, μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στα βάθη του εαυτού μας. Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει και στα παιδιά. Η θέα του ανοιχτού ορίζοντα, η αισθητική που προσφέρει η φύση, τα μεγάλα μαγευτικά τοπία, τα αρώματα είναι καθοριστικά για να νιώσουν ελεύθερα.

5. Η θάλασσα τα βοηθάει να μοιράζονται  

Δανείζονται κουβαδάκια, δίνουν φτυαράκια, φτιάχνουν παρέα κάστρα στην άμμο, παίζουν μπάλα, ανεβαίνουν όλα μαζί σε μια βάρκα μοιράζονται ένα κανό, ανακαλύπτουν βότσαλα, πεταλίδες, αχηβάδες, αστερίες. Μοιράζονται, ανταλλάσσουν, τσακώνονται και κάνουν φίλους !

ΠΗΓΗ

—————————————————————————————————————————————————————————

Με ασφάλεια το παιδί στο νερό

Οι τραυματισμοί παιδιών και εφήβων στις θάλασσες είναι πολύ συνηθισμένοι. Κάτι η ανεμελιά των μικρών, κάτι η τόλμη των μεγάλων παιδιών… δεν θέλει και πολύ για να συμβεί το κακό. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας.

 

Article_show_shutterstock_72848506

Οι τραυματισμοί παιδιών και εφήβων στις θάλασσες είναι πολύ συνηθισμένοι. Κάτι η ανεμελιά των μικρών, κάτι η τόλμη των μεγάλων παιδιών… δεν θέλει και πολύ για να συμβεί το κακό. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας.

Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανησυχητικά: 35 παιδιά και έφηβοι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνιγμό, με το 67% να έχουν πνιγεί στη θάλασσα. Μερικές εκατοντάδες άλλα, εξάλλου, εξετάζονται κάθε χρόνο στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων είτε εξαιτίας παρ’ ολίγον πνιγμού είτε λόγω τραυματισμού στη διάρκεια δραστηριοτήτων μέσα ή γύρω από το νερό – και αρκετά από αυτά, υφίστανται μόνιμες αναπηρίες.

«Στα μικρά παιδιά, οι κύριες αιτίες των ατυχημάτων είναι η ελλιπής ενημέρωση, η ανεπαρκής επίβλεψη από ενήλικες και η απροσεξία που εκ φύσεως επιδεικνύουν», λέει η κυρία Κωνσταντίνα Σαλεσιώτη, παιδίατρος στον ΕΟΠΥΥ Ραφήνας. «Στους εφήβους, το μείζον πρόβλημα είναι το παράτολμο του χαρακτήρα τους, που τους κάνει να αψηφούν κάθε κίνδυνο».

Γενικές συμβουλές

Για να απολαμβάνουν με ασφάλεια το νερό τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά, κάνετε τα εξής:

* Ποτέ μην αφήνετε το παιδί χωρίς επίβλεψη μέσα ή γύρω από το νερό, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνετε για τους εφήβους. Συμβουλεύστε με πολύ φιλικό τρόπο το έφηβο παιδί σας (μην ξεχνάτε ότι υπάρχει αντιδραστικότητα στην εφηβική ηλικία) να μην ασχολείται ποτέ μόνο του με θαλάσσια σπορ αλλά να έχει πάντοτε παρέα, που θα τον/την προσέχει.

* Μην χρησιμοποιείτε τις συσκευές επίπλευσης (όπως τα «μπρατσάκια») ως υποκατάστατα της επίβλεψης.

* Φροντίστε να κάνει το παιδί σας μαθήματα κολύμβησης σε μικρή ηλικία (μετά τα 4 του χρόνια).

* Ακόμα κι αν το παιδί ξέρει καλό κολύμπι, να θυμάστε ότι κινδυνεύει από πνιγμό. Ιδίως όσα έχουν ηλικία κάτω των 6 ετών χρειάζονται συνεχή επίβλεψη από έναν ενήλικα, όταν βρίσκονται μέσα ή δίπλα στο νερό.

* Μάθετε στο παιδί να μην κολυμπάει ποτέ μόνο του και να μην μπαίνει στο νερό αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από κάθε κύριο γεύμα.

* Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Καλό είναι επίσης να μεταδοθεί αυτή η γνώση και στα μεγαλύτερα παιδιά (στις ηλικίες άνω των 12-13 ετών), ώστε κι αυτά αν χρειαστεί να βοηθήσουν τα μικρότερα ή τους συμμαθητές τους.

Ειδικά στην θάλασσα, πρέπει:

* Να παίζετε με τα μικρά παιδιά στα ρηχά, έως ότου εξοικειωθούν με το νερό, δίχως να τα πιέζετε για να μπουν πιο μέσα.

* Να τους επισημαίνετε διαρκώς τους πιθανούς κινδύνους.

* Να χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης, εάν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι, και να του μάθετε να μην μπαίνει στο νερό όταν βρέχει ή έχει κύμα ή ισχυρό ρεύμα.

* Μάθετε στο παιδί να μην κάνει βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

* Μάθετε στο παιδί να μην κάνει «πατητή» στα άλλα παιδιά (ούτε να αφήνει να κάνουν στο ίδιο), αλλά και να βγαίνει αμέσως από το νερό αν νιώσει πως κρυώνει, αν φοβηθεί ή δεν νιώθει καλά.

* Μάθετέ του να καλεί σε βοήθεια, εάν νιώσει κίνδυνο. Να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) πνίγονται σιωπηλά, δίχως να φωνάξουν ή να ζητήσουν βοήθεια.

Για την πρόληψη των ατυχημάτων στις πισίνες, τα μέτρα προστασίας είναι:

* Αν η πισίνα είναι στο σπίτι σας, πρέπει να είναι πλήρως περιφραγμένη, με πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Καλό είναι να υπάρχουν ανιχνευτές κίνησης με συναγερμό στις πόρτες που οδηγούν στην πισίνα, ώστε να ενημερωθείτε αμέσως εάν μπει το παιδί στον χώρο της πισίνας.

* Όταν τελειώνει το παιχνίδι στο νερό, να σκεπάζετε την πισίνα με ειδικό σκέπαστρο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακόμα κι αν προσπεράσει το παιδί την περίφραξη.

* Προσέξτε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας (για να μην σκαρφαλώσει το παιδί).

* Μην αφήνετε το παιδί να κάνει ποδήλατο γύρω από την πισίνα και μην αφήνετε παιχνίδια γύρω από την πισίνα. Φροντίστε επίσης να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα της, ούτως ώστε αν σας πάρουν, να μην αφήσετε μόνο το παιδί για να απαντήσετε (δεν πρέπει να αφήνετε μόνο το παιδί, όταν κάνει μπάνιο στην πισίνα – ούτε καν για ένα λεπτό).

Όσον αφορά τις νεροτσουλήθρες στα καλοκαιρινά πάρκα, πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:

* Πρέπει να έχουν επιτηρητή, που θα βεβαιώνεται ότι τα παιδιά τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, δεν βουτάνε όλα μαζί, ελέγχει εάν τα παιδιά τηρούν τις προδιαγραφές ύψους για να παίξουν με κάθε νεροτσουλήθρα (κάποιες είναι πολύ ρηχές για τα πολύ ψηλά παιδιά) και θα παρεμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα.

* Βεβαιωθείτε ότι στην νεροτσουλήθρα δεν παίζουν ταυτοχρόνως μικρά και μεγάλα παιδιά (κινδυνεύουν να κτυπήσουν τα μικρότερα).

* Ελέγξτε εάν η νεροτσουλήθρα διαθέτει αντιολισθητικές ταινίες στην σκάλα της, αλλά και γύρω από την πισίνα.

* Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι αρκετά βαθύ, για να μην κτυπήσουν τα παιδιά στον πυθμένα την ώρα της βουτιάς.

* Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που πέφτει το παιδί στο νερό βρίσκεται μακριά από την νεροτσουλήθρα.

* Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά συντηρημένη η νεροτσουλήθρα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ, ygeia.tanea.gr εδώ

.

Καλά να περνάτε όλο το καλοκαίρι!!!

images (24)

 

One thought on “Τα παιδιά λατρεύουν τη θάλασσα!-πώς θα την χαρούν με ασφάλεια;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τα παιδιά λατρεύουν τη θάλασσα!-πώς θα την χαρούν με ασφάλεια; | momyof6

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...