Θηλασμός μετά τους έξι μήνες: μόνο πρωί βράδυ;πότε θα σταματήσει;

slide_303951_2588294_free.limghandler

Στο παραπάνω ερώτημα,που απασχολεί πολλούς γονείς που καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους παρ΄όλες τις δυσκολίες των πρώτων μηνών, απαντά έγκυρα το IBFAN Ελλάδας με το ακόλουθο άρθρο. Ό,τι αναφέρεται είναι επιστημονικά αποδεκτό και πλήρως τεκμηριωμένο.Διαβάστε το και δείτε τι λένε έγγραφα διεθνών οργανισμών – ποια είναι η αλήθεια και ποια η παραπληροφόρηση που δυστυχώς υπάρχει σχετικά με το θέμα του παρατεταμένου θηλασμού. 

από το  Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας (ολόκληρο το σχετικό άρθρο εδώ)

Οι υπάρχουσες οδηγίες για το θέμα από έγγραφα διεθνών οργανισμών:

«O μητρικός θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή περισσότερο, και θα πρέπει να συνεχίζει να είναι κατά απαίτηση, όσο συχνά θέλει το παιδί» (Διατροφή βρέφους και μικρού παιδιού: πρότυπο κεφάλαιο για συγγράμματα για φοιτητές ιατρικής και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, 2009, (1)).

.

«To μητρικό γάλα θα πρέπει να παραμένει η κυρίαρχη πηγή θρέψης για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής» (Συστάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης 2006, (2)).

«Ενθαρρύνετε τον μητρικό θηλασμό κατά απαίτηση του παιδιού» (Βήμα 8, Δέκα Βήματα για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό, UNICEF, (3)).

.

“To τάισμα θα πρέπει να ξεκινά όταν το βρέφος δείχνει σημάδια πείνας, όταν εκδηλώνει άγχος, όταν δεν θέλει να είναι μόνο του, όταν η μητέρα νιώθει το στήθος της γεμάτο ή όταν απλά θέλει να καθίσει και να ξεκουραστεί με το μωρό της. Το τάισμα στο στήθος μπορεί να πάρει αρκετή ή λίγη ώρα, τα βρέφη που θηλάζουν δεν μπορούν να παρατρώνε ή να “κακομαθαίνουν” από υπερβολικό τάισμα.. Αντί να αποκαλείται αυτή η σίτιση “κατά απαίτηση”, πιο δόκιμος όρος είναι η “ανταποδοτική σίτιση” (responsive feeding) ώστε να αναγνωρίζεται το γεγονός ότι ο επιτυχημένος μητρικός θηλασμός είναι μια ευαίσθητη, αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος της» (Οδηγός για τα Στάνταρ της Πρωτοβουλίας για Φιλικά προς τα Βρέφη Ιδρύματα, UNICEF UK, (4)).

.17c07995cc7d8d8c33150a54403b30f1_large

Στην Παγκόσμια Στρατηγική για την Διατροφή Βρεφών και μικρών Παιδιών (5), αλλά και στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την συμπληρωματική διατροφή σε βρέφη που θηλάζουν (6) αναφέρονται οι δέκα κατευθυντήριες αρχές για την εισαγωγή στερεών τροφών. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι εξής:
«2. Συνεχίστε τον συχνό, κατά απαίτηση μητρικό θηλασμό έως την ηλικία των 2 ετών ή και αργότερα».
«10. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών κατά την διάρκεια αρρώστιας του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου συχνότερου μητρικού θηλασμού..».
Επιπλέον, στην Παγκόσμια Στρατηγική αναφέρεται η σύσταση για όλα τα παιδιά του κόσμου να θηλάζουν για τουλάχιστον 2 χρόνια, ή παραπάνω, για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί.

.

 

Σχετικά άρθρα:κλικ πάνω στον τίτλο για να τα διαβάσετε

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ-η ανεκτίμητη αξία του (αφιέρωμα)

.

Παναγία η Γαλακτοτροφούσα ( Ιερά Μονή Χιλανδαρίου),(3 Ιουλίου)…και άλλες εικόνες που παρουσιάζουν την Παναγία ως Γαλακτοτροφούσα.

.

Γ.Παΐσιος:”Τα μωράκια έχουν ανάγκη από την αγκαλιά και το στήθος της μαμάς τους” βίντεο-απομαγνητοφωνημένο

.

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2013 (1 έως 7 Αυγούστου): ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

.

Θα προσθέσω και τους λόγους του Γ.Παϊσίου, που ειπώθηκαν με πολλή αγάπη για τα παιδιά, σε μια εποχή που είχε γίνει ¨μόδα” το μπιμπερό –  λίγα μωρά θήλαζαν και δεν ξεπερνούσαν τους 6 μήνες θηλασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες των τότε ειδικών…Οι στατιστικές δείχνουν ότι, παρ’ όλες τις προσπάθειες πληροφόρησης,η κατάσταση στη χώρα μας δεν έχει βελτιωθεί πολύ.Ωστόσο ελπίζουμε και προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στο μέλλον του τόπου μας!

ΛΟΓΟΙ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

“Όταν γεννήθηκε το παιδί μου ακούγαμε από γιατρούς φίλους, συγγενείς διάφορες απόψεις για το θηλασμό. Οι πιο πολλοί είχαν τη γνώμη, και μας πίεζαν, να σταματήσει ο θηλασμός σε λίγους μήνες. Ο Γέροντας είχε διαφορετική άποψη και την εξέφρασε έντονα.

-Όχι ευλογημένε, να θηλάσει το παιδί!!! Το γάλα της μάνας είναι το καλύτερο. Είναι και φάρμακο και δεν αρρωσταίνει το παιδί. Στο χωριό μου τα θήλαζαν τα παιδιά μέχρι πέντε- έξι χρονών…Έτσι όταν μεγάλωναν, τα παιδιά γινόντουσαν δυνατά και πιάναν τους Τσέτες (άγριοι Τούρκοι που κάνανε επιδρομές στα χωριά) με το ένα χέρι….

Όσο θηλάζει η μάνα, δύσκολα πιάνει παιδί. Είναι και μια φυσική προστασία και για τη μάνα να μη μείνει αμέσως πάλι έγκυος…

-Πόσο καιρό, γέροντα, να θηλάζει;-Όσο μπορεί περισσότερο. Τρία-Τέσσερα χρόνια.

H γυναίκα μου δούλευε και κουραζόταν πολύ. Είχε αρρωστήσει και είχε καταβληθεί ακόμα περισσότερο. Όλοι (γιατρός, μάνα, πεθερά, φίλοι) πίεζαν, συμβούλευαν να σταματήσει ο θηλασμός. Ρώτησα ξανά το Γέροντα για αυτό το θέμα.Κοντοστάθηκε λίγο, ζύγισε την κατάσταση και είπε:

-Να θηλάσει τουλάχιστον μέχρι να κλείσει δύο χρόνια το παιδί.

Τα δύο χρόνια ήταν το ελάχιστο απαραίτητο όριο για το Γέροντα! (σχόλιο.όπως ακριβώς και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

(από το βιβλίο του Αθ. Ρακοβαλή «ο π. Παΐσιος μου είπε…»)

***

“Ὕστερα, ὅταν γεννηθῆ τὸ παιδὶ, πρέπει νὰ τὸ θηλάση, ὅσο πιὸ πολὺ μπορεῖ.  Τὸ μητρικὸ γάλα δίνει ὑγεία στὰ παιδιά.  Μὲ τὸν θηλασμὸ τὰ παιδιὰ δὲν θηλάζουν μόνο γάλα· θηλάζουν καὶ ἀγάπη, στοργή, παρηγοριά, ἀσφάλεια, καὶ ἀποκτοῦν ἔτσι δυνατὸ χαρακτήρα. Ἀλλὰ καὶ τὴν ἴδια τὴν μητέρα τὴν βοηθάει ὁ θηλασμὸς. Ὅταν οἱ μητέρες δὲν θηλάζουν τὰ παιδιά, δημιουργοῦνται ἀνωμαλίες στὸν ὀργανισμό τους ποὺ μπορεῖ νὰ ὁδηγήσουν σὲ μαστεκτομές.

Παλιὰ μιὰ μητέρα μπορεῖ νὰ θήλαζε καὶ τὸ παιδὶ τῆς γειτόνισσας, ἄν δὲν εἶχε γάλα.  Τώρα πολλὲς μητέρες βαριοῦνται νὰ θηλάσουν ἀκόμη καὶ τὰ δικὰ τους παιδιὰ. Ἡ μάνα ποὺ τεμπελιάζει καὶ δὲν θηλάζει τὸ παιδί, μεταδίδει τεμπελιὰ καὶ δὲν θηλάζει τὸ παιδὶ, μεταδίδει τεμπελιὰ καὶ στὸ παιδί.

Παλιὰ τὰ κουτιὰ μὲ τὸ συμπυκνωμένο γάλα εἶχα ἀπ’ ἔξω μιὰ μάνα ποὺ κρατοῦσε στὴν ἀγκαλιά της ἕνα παιδάκι.Τώρα ἔχουν μιὰ μάνα ποὺ κρατάει κάτι λουλούδια!  Δὲν θηλάζουν οἱ μάνες τὰ παιδιὰ, ὁπότε τὰ παιδιὰ μεγαλώνουν ἀπαρηγόρητα.  Ποιός θὰ τοὺς δώση στοργὴ καὶ ἀγάπη; Τὸ κουτὶ μὲ τὸ γάλα τῆς ἀγελάδας; Θηλάζουν ἀπὸ τὸ «παγωμένο» μπουκάλι καὶ παγώνει ἡ καρδιὰ τους. Ὕστερα, ὅταν μεγαλώσουν, ζητοῦν παρηγοριὰ στὸ μπουκάλι, στὶς ταβέρνες.Πίνουν, γιὰ νὰ ξεχάσουν τὸ ἄγχος, καὶ γίνονται ἀλκοολικοί.

Ἄν δὲν πάρουν στοργὴ τὰ παιδιά, δὲν θὰ ἔχουν νὰ δώσουν στοργὴ, καὶ πάει σχοινὶ-κορδόνι. Ἔρχονται μετὰ οἱ μανάδες: «Κάνε προσευχὴ, Πάτερ! Χάνω τὸ παιδί μου».(Από το βιβλίο Λόγοι Γέροντος Παΐσιου, τόμος Δ, Οικογενειακή Ζωή)

1 (7)

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...