*Ευχή της ονοματοδοσίας
Τι είναι η ονοματοδοσία;
Τι πρέπει να κάνω την 8η ημέρα από τη γέννηση του παιδιού μου;
Τι ονόματα να δίνουμε στα παιδιά;(αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)
*Ονομαστική γιορτή και γενέθλια
Βλέπουμε εδώ ότι η Εκκλησία θεωρεί το βρέφος που μόλις γεννήθηκε ως ολοκληρωμένο ήδη άνθρωπο, το αντιμετωπίζει με την ίδια πρόνοια που αντιμετωπίζει τον κάθε άνθρωπο. Το όνομα του ανθρώπου του δίνει ταυτότητα ως πρόσωπο και διαβεβαιώνει τη μοναδικότητά του.
Είναι πράγματι συγκλονιστικό το γεγονός ότι πολύ πρίν αναγνωρισθούν στα παιδιά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρίν ακόμη ιδρυθούν οι παγκόσμιες οργανώσεις για την προστασία των παιδιών, η Εκκλησία εφαρμόζοντας εδώ κι αιώνες τη φιλάνθρωπη , όσο κι αγνοημένη, πρακτική της προς όλους τους ανθρώπους με την ευχή της ονοματοδοσίας ομολογεί τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου παιδιού κι αναγνωρίζει το θεϊκό δώρο της προσωπικότητάς του.
Η ευχή της ονοματοδοσίας
Η Ευχή ονομάζεται έτσι επειδή με την ευλογία που παρέχει στο παιδί η Εκκλησία, οκτώ ημέρες μετά τη γέννησή του, το προσφωνεί για πρώτη φορά με το δικό του προσωπικό όνομα.
Αυτό συμβαίνει όχι επειδή είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία το ευλογεί και του εύχεται- ήδη κάτι τέτοιο συνέβη την πρώτη ημέρα-αλλά επειδή οι ευχές της πρώτης ημέρας απευθύνονται κυρίως στη μητέρα και δευτερευόντως στο παιδί.
Αυτό το όνομα θα φέρει σ’ όλη του τη ζωή και μ’ αυτό το όνομα θα εισέλθει τελικά στην αναμενόμενη Βασιλεία του Θεού, προτύπωση της οποίας είναι η ημέρα αυτή της λήψεώς του.
Εκείνο που κάνει η ευχή είναι να καταδείξει το σκοπό του ανθρώπου, που είναι η ένωσή του με το Θεό. Γι’ αυτό και δεν παραλείπει να εκφράσει το αίτημα της συνάψεώς του στην Εκκλησία και της τελειώσεώς του με τα άγια Μυστήρια του Χριστού.
Μόνο, ως μέλος της Εκκλησίας, που θα γίνει με το Βάπτισμα, το παιδί θα ξεπεράσει τη διάσπαση της αμαρτίας. Έτσι γίνεται φανερό ότι η ευχή της ονοματοδοσίας στοχεύει στα Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος και τη συμμετοχή του ανθρώπου στη Θεία Ευχαριστία.
Η Ακολουθία της ονοματοδοσίας
Η ευχή εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Ακολουθίας της ονοματοδοσίας , που τελείται στο ναό ή στο σπίτι . Το παιδί υποδέχεται ο ιερέας όχι μέσα στο Ναό, αλλά στον πρόναο. Εκεί τελεί και την Ακολουθία.
Η καταβολή της διάταξης αυτής είναι δυνατό να αναζητηθεί στην πράξη της Αρχαίας Εκκλησίας, κατά την οποία οι προβαπτισματικές τελετές γίνονταν όχι στον κυρίως Ναό αλλά στο προαύλιο του βαπτιστηρίου .
(σχόλιο:σύμφωνα με το ευχολόγιο,η μαία ή κάποιο άλλο πρόσωπο της οικογένειας, εκτός από τη μητέρα, φέρνει το βρέφος στο ναό.Σήμερα επικράτησε η συνήθεια να πηγαίνει ο ιερέας στο σπίτι)
Μετά την ανάγνωση της ευχής της ονοματοδοσίας που εξετάσαμε ο ιερέας ευλογεί το στόμα, το μέτωπο και την καρδιά του παιδιού. Αυτό γίνεται όχι απλά και μόνο γιά να ευλογηθούν τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος, αλλά κυρίως οι αντίστοιχες λειτουργίες τους: η λογική (στόμα), η νοητική(μέτωπο) και η ζωοποιητική ( καρδία ).
Έτσι το παιδί, ως σύνολο ψυχοσωματικής οντότητας, παραδίδεται στην κυριολεξία στο Χριστό. Αυτός είναι ο λόγος που στη συνέχεια ψάλλεται και το απολυτίκιο της εορτής της Υπαπαντής « Χαίρε Κεχαριτωμένη , Θεοτόκε Παρθένε…».
Σήμερα, πολλές φορές, από διάφορους λόγους, όπως η άγνοια, η ονοματοδοσία συνδέθηκε με την Ακολουθία του Βαπτίσματος.
πληροφορίες από: http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/eortologio/eortologio.asp
Τι ονόματα να δίνουμε στα παιδιά;(αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)
“Να δίνεται στα παιδιά σας ονόματα δικαίων.
Ήδη με το όνομα υποκινούμε τα παιδιά στο ζήλο να επιδιώξουν την αρετή.
Να προτιμάτε τα ονόματα των δικαίων. των μαρτύρων, των επισκόπων, των αποστόλων. Ας είναι και το όνομα κίνητρο για το καλό. Το ένα το παιδί ας ονομαστεί Πέτρος, το άλλο Ιωάννης, και το άλλο ας πάρει κάποιο άλλο όνομα αγίου.
Ας μπαίνουν λοιπόν με την ονοματοδοσία των παιδιών τα ονόματα στα σπίτια σας, όχι μόνο για να ρυθμίζουν τη ζωή του παιδιού, αλλά και τη ζωή του πατέρα.
Ούτε και εμείς λοιπόν να δίνουμε στα παιδιά μας τυχαία ονόματα, ούτε των πάππων ,ούτε των προπάππων, αλλά ας μη χαρίζουμε σε αυτά τα ονόματα εκείνων που υπερέχουν κατά την καταγωγή , αλλά τα ονόματα των αγίων ανδρών που διέπρεψαν στην αρετή και είχαν αποκτήσει μεγάλη παρρησία απέναντι του Θεού. “
από το βιβλίο Παιδαγωγική ανθρωπολογία Ιω. Χρυσοστόμου, Τόμος Γ, σελ. 571-573
***************
Τι ονόματα να δίνουμε στα παιδιά;Ονομαστική γιορτή και γενέθλια
Τα ονόματα μπορεί να αντιστοιχούν με τα ονόματα των προγόνων μας αλλά πρέπει να είναι χριστιανικά, εορτοζομένων αγίων. Ο Άγιος αυτός, που διέλαμψε στην αρετή και έχει πολλή παρρησία προς τον Θεό, θα αποτελεί πλέον το πρότυπο του παιδιού , όταν μεγαλώσει, και αυτόν θα έχει προστάτη , βοηθό και μεσίτη στον Θεό.
Σε αυτού του Αγίου τη μνήμη θα γιορτάζει και όχι στα γενέθλιά του, όπως γιορτάζουν οι Προτεστάντες που δεν έχουν Αγίους (και τιμούν τον εαυτό τους ανθρωποκεντρικά).
Αλλάζουν τα ονόματα;
Αλλαγή ονόματος ΔΕΝ γίνεται. Οι εισερχόμενοι στις τάξεις του ιερού κλήρου ως άγαμοι κληρικοί ή του μοναχισμού αλλάζουν κατά κανόνα τα ονόματα, διότι μεταβάλουν και τη μέχρι τούδε ζωή τους αφοσιωμένοι πλέον στο πνευματικό έργο της Εκκλησίας και στον Θεό.
από το βιβλίο Ιεροπραξίες της Εκκλησίας μας που όλους ενδιαφέρουν , του π. Γεωργίου Κουγιουμτζόγλου, Θεσ.νίκη 2006, σ.21-23
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
επιμέλεια Alexia-momyof6
.
Σχετικό άρθρο: