Για τον μητρικό θηλασμό και την αλλαγή στην ετικέτα του ΝΟΥΝΟΥ (από τους λόγους του γ. Παϊσίου)

noynoy

(με αφορμή το άρθρο που διαβάσαμε στο Έκτακτο Παράρτημα, παραθέτουμε τα λόγια του Γ. Παϊσίου για τον μητρικό θηλασμό. Ο Γέροντας ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και έδινε τις ακόλουθες κατευθύνσεις στις μητέρες, σε εποχές που ακόμα και ο ιατρικός κόσμος έστρεφε τους γονείς προς το μπιμπερό…ας δούμε τα λόγια του Γέροντα και κάποια σχόλια σχετικά με την αλλαγή στην ετικέτα του ΝΟΥΝΟΥ)

Λόγοι του Γέροντα για το μητρικό θηλασμό:

Ύστερα, όταν γεννηθεί το παιδί, πρέπει να το θηλάσει, όσο πιο πολύ μπορεί. Το μητρικό γάλα δίνει υγεία στα παιδιά. Με τον θηλασμό τα παιδιά δεν θηλάζουν μόνο γάλα. θηλάζουν και αγάπη, στοργή, παρηγοριά, ασφάλεια, και αποκτούν έτσι δυνατό χαρακτήρα. Άλλα και την ίδια την μητέρα την βοηθάει ό θηλασμός. Όταν οι μητέρες δεν θηλάζουν τα παιδιά, δημιουργούνται ανωμαλίες στον οργανισμό τους, που μπορεί να οδηγήσουν σε μαστεκτομές.


Παλιά μια μητέρα μπορεί να θήλαζε και το παιδί της γειτόνισσας, αν δεν είχε γάλα. Τώρα πολλές μητέρες βαριούνται να θηλάσουν ακόμη και τα δικά τους παιδιά. Ή μάνα που τεμπελιάζει και δεν θηλάζει το παιδί, μεταδίδει τεμπελιά και στο παιδί.

Παλιά τα κουτιά με το συμπυκνωμένο γάλα είχαν απ’ έξω μια μάνα που κρατούσε στην αγκαλιά της ένα παιδάκι. Τώρα έχουν μια μάνα που κρατάει κάτι λουλούδια! Δεν θηλάζουν οι μάνες τα παιδιά, οπότε τα παιδιά μεγαλώνουν απαρηγόρητα Ποιος θα τους δώσει στοργή και αγάπη; Το κουτί με το γάλα της αγελάδας; Θηλάζουν από το «παγωμένο» μπουκάλι και παγώνει ή καρδιά τους. “Ύστερα, όταν μεγαλώσουν, ζητούν παρηγοριά στο μπουκάλι, στις ταβέρνες. Πίνουν, για να ξεχάσουν το άγχος, και γίνονται αλκοολικά. Αν δεν πάρουν στοργή τα παιδιά, δεν θα έχουν να δώσουν στοργή, και πάει σχοινί-κορδόνι. Έρχονται μετά οι μανάδες: «Κάνε προσευχή, πάτερ! Χάνω το παιδί μου» (Λόγοι Γ,Παϊσίου ,τόμος Δ, Οικογενειακή Ζωή,σ. 84-85).

προφήτου ηλιού

*******************

“Όταν γεννήθηκε το παιδί μου ακούγαμε από γιατρούς φίλους, συγγενείς διάφορες απόψεις για το θηλασμό. Οι πιο πολλοί είχαν τη γνώμη, και μας πίεζαν, να σταματήσει ο θηλασμός σε λίγους μήνες. Ο Γέροντας είχε διαφορετική άποψη και την εξέφρασε έντονα.

-Όχι ευλογημένε, να θηλάσει το παιδί!!! Το γάλα της μάνας είναι το καλύτερο. Είναι και φάρμακο και δεν αρρωσταίνει το παιδί. Στο χωριό μου τα θήλαζαν τα παιδιά μέχρι πέντε- έξι χρονών…Έτσι όταν μεγάλωναν, τα παιδιά γινόντουσαν δυνατά και πιάναν τους Τσέτες (άγριοι Τούρκοι που κάνανε επιδρομές στα χωριά) με το ένα χέρι….

Όσο θηλάζει η μάνα, δύσκολα πιάνει παιδί. Είναι και μια φυσική προστασία και για τη μάνα να μη μείνει αμέσως πάλι έγκυος…

-Πόσο καιρό, γέροντα, να θηλάζει;-Όσο μπορεί περισσότερο. Τρία-Τέσσερα χρόνια.

H γυναίκα μου δούλευε και κουραζόταν πολύ. Είχε αρρωστήσει και είχε καταβληθεί ακόμα περισσότερο. Όλοι (γιατρός, μάνα, πεθερά, φίλοι) πίεζαν, συμβούλευαν να σταματήσει ο θηλασμός. Ρώτησα ξανά το Γέροντα για αυτό το θέμα.Κοντοστάθηκε λίγο, ζύγισε την κατάσταση και είπε:

-Να θηλάσει τουλάχιστον μέχρι να κλείσει δύο χρόνια το παιδί.

Τα δύο χρόνια ήταν το ελάχιστο απαραίτητο όριο για το Γέροντα! (σχόλιο.όπως ακριβώς και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

(από το βιβλίο του Αθ. Ρακοβαλή «ο π. Παΐσιος μου είπε…», )

Δείτε  το αφιέρωμα για τον μητρικό θηλασμό ΕΔΩ! και το άρθρο:

Θηλασμός μετά τους έξι μήνες: μόνο πρωί βράδυ;πότε θα σταματήσει;  ΕΔΩ!

2 (1)

*******

Απoσπάσματα από άρθρα για το ΝΟΥΝΟΥ (από  εδώ και εδώ  )

Το θυμάστε το γάλα ΝΟΥΝΟΥ με σήμα την Ολλανδέζα, με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων;

Ἡ παλαιά φωτογραφία δείχνει μία γυναίκα μέ γυμνό τό στῆθος, νά παρέχῃ στό παιδί της τήν εὐλογία τοῦ μητρικού θηλασμοῦ .
Στήν ἄλλη φωτογραφία, τήν πιό πρόσφατη, ἡ ἴδια περίπου γυναῖκα«σκέπασε» τό στῆθός της καί ἀντί γιά βρέφος κρατεῖ ἕνα μπουκέτο μἐ τουλίπες .

Γιατί όλα αυτά;

γιατί η νεαρά Ολλανδέζα (της ετικέτας του) ανασκουμπώθηκε αιφνιδίως, στερώντας µας έτσι τη θέα του μητρικού στήθους της. Ή, ποιοι ακριβώς λόγοι εξανάγκασαν την παραγωγό εταιρεία  σε αυτή την αναδρομική …κρίση σεμνοτυφίας;

Εἶναι ἐντελώς ἀθῶα ὁλα αὐτά; Προσέβαλε τά χρηστά ἠθη ἡ πρώτη φωτογραφία, πού πρίν ἀπό μερικά χρόνια δέν τά προσέβαλε;
Ἀπεφάσισε κάποιος νά μᾶς προστατέψῃ ἀπό την ίδια την φύση μας;

Ο λόγος είναι απλός…!
Δεν γουστάρουν να πατρονάρουν τον θηλασμό από την στιγμή που έχουν πάρα πολλά προϊόντα για αντικατάστασή του.
Οι καιροί αλλάζουν και όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Έτσι αντικατέστησαν το μωρό με… τουλίπες κάνοντας εσκεμμένη …στείρωση στην μικρή Oλλανδέζα.

***********

1 (4)

Κάποια  δικά μας σχόλια

παλαιότερα, που οι γυναίκες ήταν ντυμένες τόσο σεμνά, δεν θεωρούνταν καθόλου άσεμνος ο θηλασμός.( Δείτε εικόνες της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας εδώ.)

Αλλά ακόμα και στα ισλαμικά κράτη, που οι γυναίκες κυκλοφορούν εντελώς καλυμμένες, θεωρείται αυτονόητο ένα μωρό να θηλάσει ακόμα και σε δημόσιο χώρο, εφόσον πεινάει.

Εδώ στην χώρα μας δεν ενοχλεί το τόσο γυμνό που κυκλοφορεί, ειδικά στις παραλίες το καλοκαίρι, αλλά κάποιοι θεωρούν όχι “πρέπον” τον δημόσιο θηλασμό (δείτε την γιορτή του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Θηλασμού, που ένα από τα μηνύματα που ήθελε να περάσει ήταν και αυτό).

Ας αλλάξουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας και ας στηρίξουμε και τις  λίγες μητέρες που θηλάζουν, για να γίνουν περισσότερες! Για το καλό της χώρας μας, που δυστυχώς είναι τελευταία στη Ευρώπη σε ποσοστό βρεφών που θηλάζουν…και σε αυτόν τον τομέα θέλουν να μας έχουν τελευταίους…Alexia

Εικόνα έτους 1784

όλα τα άρθρα μας σχετικά με τον θηλασμό :πατήστε ΕΔΩ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...