Το μελίσσι της μεγάλης φυγής (ή αλλιώς… μαθήματα της φύσης στους ηγέτες!)


Έχουμε μάθει από το σχολείο, ότι οι μελισσούλες δουλεύουν σκληρά, μαζεύουν γύρη από τα λουλουδάκια, την οποία φέρνουν πάντα πίσω στην κυψέλη τους….

Αν οι ηγέτες έμπαιναν στον κόπο να ενημερωθούν για την κοινωνία των μελισσών, ίσως και να βλέπαμε μια άσπρη μέρα.

Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, ας κρεμάσουν τα πτυχία και τα master των σπουδών τους στο καλαίσθητο μπάνιο του σπιτιού τους και να καταδεχτούν να ρίξουν μια ματιά στην κοινωνία των εργατικών και χρήσιμων μελισσών.

Εκεί θα ανακαλύψουν θησαυρούς, κάτι που σαν σπουδαστές δεν έμαθαν στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στο μελίσσι….. όλα δουλεύουν ρολόι γιατί η κοινωνία των μελισσών βασίζεται σε απλούς κανόνες επιβίωσης, ανάπτυξης, αρμονικής οργάνωσης και εμπιστοσύνης.

Για την ομαλότητα και την ισορροπία στη ζωή των μελισσών….  χρειάζεται κάποιος που να ρυθμίζει και να φροντίζει την κυψέλη με αγάπη. Και αυτός είναι ο μελισσοκόμος….. δηλαδή ο ηγέτης….. ο αρχηγός…. ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκαν και ακολούθησαν.

Αν ο μελισσοκόμος…. είναι άχρηστος και αδιάφορος αλλάζουν οι ισορροπίες και τα πράγματα γυρίζουν μπούμερανγκ… και δεν μαζεύονται.

Και εξηγώ: Όταν οι μέλισσες πεινάνε  και οι κυψέλες είναι γεμάτες μέλι, γιατί έχει παραμελήσει ο μελισσοκόμος…. να τις τρυγήσει…. γίνεται λεηλασία.

Μια εκτεθειμένη κηρήθρα κάνει τις μέλισσες από τα γύρω μελίσσια, να βγουν από τις κυψέλες τους για να λεηλατήσουν. Βρίσκουν έτοιμη τροφή, δηλαδή το μέλι της εκτεθειμένης κηρήθρας και αρχίζουν να τρώνε με μανία. Το χρώμα τους γίνεται μαύρο και αλλάζει η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους. Οι εργατικές πιστές και ακούραστες μέλισσες γίνονται τώρα επιθετικοί άρπαγες κι αναζητούν έτοιμη τροφή παντού γύρω τους.

Και φυσικά αναζητούν τροφή και στις άλλες κυψέλες όπου και επιχειρούν να διεισδύσουν… γιατί οι πόρτες είναι ανοιχτές… και όλοι καλοδεχούμενοι….

Στη μάχη που θα γίνει αναπόφευκτα, θα επιζήσουν μόνο οι πολύ ισχυρές.  Ο ανίκανος μελισσοκόμος, από τη λεηλασία, χάνει το μεγαλύτερο μέρος των μελισσών του…  συγγνώμη λάθος, του μένουν οι  άχρηστοι κόλακες, οι κηφήνες…. και χάνει το μελίσσι του.

Ο χαρισματικός μελισσσοκόμος που αγαπάει το μελίσσι του, είναι καθημερινά παρών και για να προλάβει τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Παίρνει τα μέτρα του από πριν.

Βάζει στεγανά…. αφήνει μια πολύ μικρή τρύπα στην είσοδο της κυψέλης και βάζει για σιγουριά και τεχνητά εμπόδια, ώστε να χωράει μια μέλισσα μόνο, να μπει ή να βγει από την κυψέλη. Επίσης μπορεί να ραντίσει με νερό τις κυψέλες στην είσοδό τους, για να φύγουν οι τυχόν εισβολείς.

Ηθικό δίδαγμα: όταν η εμπιστοσύνη προδοθεί, τους παίρνει ο δ…. και πάνε σπίτια τους…. και φτου κι απ’ την αρχή!

Μέλια.

από το oikohouse.wordpress.com

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...