μια απλή , παραδοσιακή τεχνική βαψίματος των πασχαλινών αυγών
Φέτος δοκιμάστε να βάψετε τα αυγά σας με παραδοσιακό τρόπο. Και αν διστάζετε να τα βάψετε όλα με τον τρόπο που σας προτείνουμε, δοκιμάστε να βάψετε καμιά δεκαριά, και πιστεύω πως δεν θα το μετανιώσετε. Το δοκιμάσαμε και εμείς πέρσι με τα παιδιά και το χαρήκαμε πολύ…τόσο που αποφασίσαμε να μην αγοράσουμε ξανά βαφή! Και από λέρωματα γλυτώσαμε, αλλά και από χημικά- και να σπάσει ένα αυγό και να εισχωρήσει μέσα του η βαφή,μπορούμε άφοβα να το φάμε.Και κυρίως, διατηρούμε τις παραδόσεις της πατρίδας μας.
δείτε την περσινή μας ανάρτηση-κλικ στον σύνδεσμο:
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ…από τα παιδιά!
Διευκρινίζω ότι το χρώμα που θα πάρουν τα αυγά με τον ακόλουθο τρόπο βαφής είναι σκούρο κεραμιδί- δείτε στην ακόλουθη φωτο την διαφορά με τα κόκκινα αυγά, που είναι βαμμένα με βαφή του εμπορίου.
Στην συνέχεια παραθέτω την “συνταγή” που ακολουθήσαμε, από το ftiaxno.gr.Θα προσθέσω μόνο ότι συνιστώ να χρησιμοποιήσετε κόκκινα κρεμμύδια, για πιο έντονο χρώμα.
Βάφω κόκκινα αυγά με φυσική βαφή- από το ftiaxno.gr
Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και ξέρω πολλοί από εσάς θέλετε βάψετε τα αυγά σας με φυσική βαφή θα σας παρουσιάσω τον πιο απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο που έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια.
ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΦΗΣ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.
Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τις δοκιμές που έκανα σε λίγα αυγά με τις φλούδες του κρεμμυδιού.
Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια στα αυγά μας με διάφορα φυλλαράκια αρκεί να είναι πλατιά,τυλίγοντας τα με τούλι.
Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπετε την διαφορά χρώματος της φυσικής βαφής με κρεμμύδια και βαφής του εμπορίου (με τα κρεμμύδια είναι τα πιο σκουρόχρωμα).
.
Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!
.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ φωτο μετά από το βάψιμο των αυγών μας- Μεγάλη Πέμπτη 2014
προσθήκη- μια εύκολη συνταγή για τσουρέκια:
Οι εύκολες συνταγές μας για πασχαλινά τσουρέκια και παραδοσιακά κόκκινα αυγά
.
προσθήκη φωτο Μ. Πέμπτη 9/4/2015:
Πω πω τι εκπληκτικό!! Δεν είχα ιδέα!! Ευχαριστούμε πολύ πολύ…
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Να είσαι καλά, Δήμητρα!
δυο χρόνια τώρα , που ανακαλύψαμε αυτή την “συνταγή”, πετυχαίνουν ωραία τα αυγά με τον απλό,παραδοσιακό τρόπο-
δοκίμασέ τα και εσύ, αν θέλεις.
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Οι εύκολες συνταγές μας για πασχαλινά τσουρέκια και παραδοσιακά κόκκινα αυγά | momyof6
Μᾶς ξεστραβώσατε!!! 🙂
Καλή Ἀνάσταση!
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Να είστε καλά!
χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμη την ανάρτηση 🙂
Καλή Ανάσταση!
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ…από τα παιδιά! | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου