Ο ενθουσιασμός και ο φανατισμός…(στοχασμοί)

image_1 (4)

 

Και  ο ενθουσιασμός είναι φλόγα και ο φανατισμός είναι φλόγα. Όμως το πρώτο είναι φλόγα χωρίς καπνό, το δεύτερο είναι κάψιμο με καπνό.

Ο ενθουσιασμός σημαίνει: ολόκληρος ο άνθρωπος συγκεντρωμένος και καθοδηγημένος προς μία κατεύθυνση και ένα στόχο. Όταν ο νους κρίνει και η καρδιά αγαπήσει και η ψυχή επιθυμήσει, τότε ο άνθρωπος ενώνεται και ως μία δύναμη ξεκινάει το μεγάλο έργο. Και ο συγκεντρωμένος και ενωμένος άνθρωπος είναι μεγάλη δύναμη σ΄αυτόν τον κόσμο, πράγματι μεγαλύτερη απ΄ότι ο ίδιος το νομίζει για τον εαυτό του.

.

Ο ενθουσιασμός είναι φιλάνθρωπος. Από τη στιγμή που στον ενθουσιασμό ενός ανθρώπου κρύβεται το μίσος ενάντια σε κάποιους άλλους ανθρώπους , τούτο δεν είναι ενθουσιασμός αλλά φανατισμός. Όταν την άνοιξη καίγεται ένας σωρός από σκουπίδια, κάτω από τα σκουπίδια προσπαθεί να ξεφύγει το φίδι που ξύπνησε. Τέτοιος είναι ο φανατισμός.

Ο ενθουσιασμός είναι πάντα δύναμη που χτίζει και δημιουργεί. Όλους τους μεγάλους κοινωνικούς οργανισμούς, όλη την μεγάλη τέχνη, όλη την κορυφαία ποίηση, όλα τα σωτηριοφόρα και καθαρά ανθρωπιστικά κινήματα δημιουργήθηκαν με ενθουσιασμό. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο ενθουσιασμός δεν υπάρχει χωρίς φιλανθρωπία.

Ο φανατισμός δείχνει τη μεγαλύτερη δύναμη σε τρεις περιπτώσεις: στην κομματική πολιτική, στην επανάσταση, και στους πολέμους.

.

Όπως η μέρα με τη νύχτα, έτσι διαφέρει ο ενθουσιασμός από το φανατισμό. Ο πρώτος καθοδηγείται με την αγάπη και χτίζει ΄ενώ ο δεύτερος καθοδηγείται με μίσος και καταστρέφει. Ο πρώτος είναι συνολικός , καθολικός, ο δεύτερος αποκλείει , διαχωρίζει και δημιουργεί σέκτες.

Του φανατικού, πάντα του λείπει κάτι , τη μια ο νους και την άλλη η καρδιά. Ο ενθουσιασμένος είναι πάντα ολόκληρος άνθρωπος. 

Πρόσεχε, ψυχή, μην λυγίσεις για να μην κυρτώσει ο ενθουσιασμός σου σε φανατισμό”.

.

από το βιβλίο: Στοχασμοί περί καλού και κακού, του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, εκδόσεις εν πλω, σ. 107-108

για την αντιγραφή: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”

 

 

 

One thought on “Ο ενθουσιασμός και ο φανατισμός…(στοχασμοί)

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ο ενθουσιασμός και ο φανατισμός…(στοχασμοί) « ΑΒΕΡΩΦ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...