“Σαράντα μέρες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε…”, λένε τα κάλαντα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Γαλακτοτροφούσα Γέννηση Χριστού“Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες,

η Παναγιά μας κοιλοπονούσε…”

λένε τα παραδοσιακά , θρακιώτικα κάλαντα των Χριστουγέννων .

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Η Παναγία μας γέννησε με ωδίνες, όπως όλες οι γυναίκες;…”με πόνους θα γεννάς τα παιδιά σου”, είχε πει ο Θεός στην Εύα μετά την παρακοή και την έξοδο από τον Παράδεισο. Και από τότε μπήκε ο πόνος στην ζωή των ανθρώπων…

Όπως διδάσκει η Ορθόδοξη πίστη και θεολογία, η Παναγίας μας γέννησε “ανωδύνως και αλοχεύτως”. Ήταν η μόνη μεταξύ όλων των γυναικών που γέννησε χωρίς πόνους και χωρίς να ακολουθήσει τον τοκετό της η περίοδος της λοχείας.

Αυτό βέβαια οφείλεται στην υπερφυσική σύλληψη του Χριστού στους αγίους κόλπους της.

Αντιγράφουμε από το άρθρο της  Αποστολικής Διακονίας :

“῾Η σύλληψη τοῦ Χριστοῦἦταν παρθενική, ὅπως παρθενική ἦταν καί ἡ γέννησή του. Σ’ αὐτές δέν λειτούργησαν οἱ φυσικοί νόμοι, ὅπως σέὅλους τούς ἄλλους ἀνθρώπους. ῾Ο Χριστός δέν συνελήφθη μέ τή φυσική σύμπραξη τοῦἀνδρός, ἀλλά μέ τήν συνέργεια τοῦ παναγίου Πνεύματος. Μέ τή σύλληψη ἑπομένως ἡ Μαρία δέν ἔχασε τήν παρθενία της, ὅπως δέν τήν ἔχασε καί μέ τή γέννηση τοῦ τόκου της. ῾Η Μαρία ἦταν καί παρθένος καί μητέρα, Παρθενομήτωρ. Αὐτό συνιστοῦσε τό θαῦμα της· «Τίς γάρ ἔγνω μητέρα ἄνευ ἀνδρός τετοκυῖαν;» ψάλλει μέ σεμνοπρέπεια ἡ᾿Εκκλησία μας. ῾Ως ὑπερφυσικήἡ γέννηση τοῦ Χριστοῦἦταν ἀνώδυνη (χωρίς νά προκαλέσει πόνο) καίἀλόχευτη. ῾Η Μαρία δέν ἔνιωσε τίς ὀδύνες τοῦ τοκετοῦ, οἱὁποῖες ἦταν ἀποτέλεσμα τῆς πτώσεως. Οὔτε εἶχε καί τά φυσικά λόχια, πού ἀκολουθοῦν σέ κάθε φυσική γέννηση.

῾Η Μαρία ἦταν Μητέρα ἀειπάρθενη. Σ’ αὐτό ἐπικεντρώνεται ἡ πίστη τῆς ᾿Ορθοδοξίας μας, πού ψάλλει μέ περίσεμνη χαρά τά μεγαλεῖα τοῦ ἀπείρανδρου τόκου της.”

 

Δεν θα  επεκταθούμε περισσότερο στην θεολογική πλευρά του ζητήματος…

Τα κάλαντα και τον λαϊκό στιχουργό δεν θα τον κρίνουμε, γιατί μέσα στην απλότητα και άδολη πίστη του λαού “συγχωρούνται” τέτοια θεολογικά λάθη και ασάφειες.

Για εμάς πάντως είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε περισσότερο στα νοήματα των Χριστουγέννων, να τα απογυμνώσουμε από την ανθρώπινη και μόνο πλευρά που τα έχουμε καλύψει και να ανακαλύψουμε το μεγαλείο του Θεού Λόγου,  που ευδόκησε να ενανθρωπήσει για να θεώσει τον πεπτωκότα άνθρωπο.

Δίνεται και μια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την θεϊκή φύση του Χριστού, την θαυμαστή σύλληψη και γέννησή Του, τον Ουράνιο Πατέρα Του και την Παναγία Μητέρα Του, που με θαυμαστό τρόπο τον έφερε στον κόσμο…μιλούμε πάντα στα παιδιά με βάση τις γνώσεις και την ηλικία τους και δεν ξεχνούμε να τονίσουμε την συνύπαρξη του θεϊκού και ανθρώπινου στοιχείου στο πρόσωπο του Χριστού.=Ο νεογέννητος Χριστός δεν είναι απλώς ένα μωράκι, είναι Εκείνος που δημιούργησε όλο τον κόσμο, όλο το σύμπαν, τον άνθρωπο.Εκείνος που χάρισε και σε εμάς την ζωή και γι αυτό του αξίζει κάθε τιμή και δόξα, γιατί είναι ο Θεός μας.Εκείνου την Γέννηση γιορτάζουμε και καλούμαστε να του προσφέρουμε ως δώρα την αγάπη και την πίστη μας…

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Αλεξία-momyof6

Copyrighted.com Registered & Protected CJ1D-V5PE-6W2S-CDXZ

Σχετικό άρθρο:

Μπροστά σε μια βυζαντινή εικόνα: πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την Γέννηση του Χριστού; -πώς να απαντήσουμε σε «θεολογικές» απορίες τους;

.

3 thoughts on ““Σαράντα μέρες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε…”, λένε τα κάλαντα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

 1. Από πολύ “νωρίς” από μωρά, οι γονείς με λόγια απλά σαν μια γλυκιά ιστοριούλα θα πρέπει να “μιλούν” στα παιδιά τους για την σύλληψη και τη γέννηση του Χριστού μας (και όχι μόνο).

  Ιδανικές ευκαιρίες για τις μανούλες είναι η ώρα του θηλασμού και η ώρα του νανουρίσματος του μωρού.
  Το μωρό μας μπορεί να μην καταλάβει την “ιστορία μας” αλλά θα ακούει τη φωνή μας και το σίγουρο είναι ότι θα κοιμηθεί με ένα πολύ γλυκό χαμόγελο στα αθώα χείλη.του!

  Καλή σου μέρα Αλεξία μου και καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη!!

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Χρόνια ευλογημένα σε όλο το κόσμο. Εδώ και λίγο καιρό παρακολουθώ τη σελίδα σας και μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί. Μιας και είμαι κατηχήτρια όχι μόνο γνωρίζω και γω πράγματα για την Ορθοδοξία αλλά αντλώ υλικό και για την κατήχηση μου. Θα ήθελα να σημειώσω το εξής: τα άρθρα δεν χαϊδεύουν αυτιά ταυτόχρονα δεν προσβάλουν κανέναν και τρίτον δεν ρίχνουν νερό στο κρασί τους. Αυτό είναι Ορθοδοξία, στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η Εκκλησία προστατευόταν και φυλασσόταν από τους αλλόθρησκους αλλά και από τους χλιαρούς χριστιανούς τώρα έγινε ξέφραγκο αμπέλι και για αυτό ευθυνόμαστε και θα λογοδοτήσουμε πρώτοι από όλους εμείς οι δήθεν Ορθόδοξοι που νοθεύουμε σε σημείο βλασφημίας τολμώ να πω τη Πίστη μας!!!! Καλή συνέχεια και φώτιση με Άγιο Θεού.

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...