Λεπτομέρεια εικόνας με τον Άγιο Τρύφωνα και την Υπαπαντή
Painting is Her First Born, by Robert Reid, 1888.πίνακας με θέμα: “η πρώτη της γέννα”
.
Ο άγιος Συμεών ο Θεοδόχος είναι ο προστάτης των εμβρύων και των εγκύων. Ήταν εκείνος ο Δίκαιος που υποδέχτηκε το Βρέφος Ιησού στον Ναό κατά τον Σαραντισμό- Υπαπαντή. Κατά την Υπαπαντή τιμάται η Μητέρα (η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας) και την επόμενη ημέρα τιμάται ο άγιος των εγκύων και των εμβρύων.
Τιμόταν ιδιαίτερα από τις εγκύους, καθώς, σύμφωνα με τη λαϊκή πρόληψη που πηγάζει από την παρετυμολογία του ονόματός του, «Ο `Αγιος Συμιός, σημειώνει».Έτσι, τούτη τη μέρα, ήταν απαγορευμένη η οποιαδήποτε εργασία για τις εγκυμονούσες, για να μη βγει σημαδεμένο το παιδί. Ιδιαίτερα δε, αποφεύγαν τη χρήση μαχαιριών, ψαλιδιών και άλλων κοπτικών εργαλείων που είναι συνδεδεμένα με τα σημάδια που προκαλούν.
(σχόλιο:Όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της λαϊκής πίστης και ευλάβειας που ίσως να μην είναι τόσο ορθά “δογματικά”, αλλά για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης είχαν την δική τους αξία…momyof6)
Όπως η παρετυμολογία του Αγίου Τρύφωνος: Τρύφων – Τρύφος – τρυφερός τον συσχετίζει με τη βλάστηση, έτσι και του Αγίου Συμεών, σε συνδυασμό με την υποδοχή του νηπίου Ιησού στο Ναό την ημέρα της Υπαπαντής, τον συσχετίζει με το σημάδεμα: Από το Συμεών – Συμιός -Σημιός παράγεται το σημειώνω, σημάδι, σημάδεμα. Ο Άγιος Συμεών θεωρείται προστάτης των εγκύων, οι οποίες τηρούν την αργία του και αποφεύγουν οποιαδήποτε εργασία την ημέρα της γιορτής του, για να μη σημαδευτεί το παιδί που έχουν στην κοιλιά τους.
Επίσης ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης που εορτάζει στις 4 Φεβρουαρίου, ταυτίζεται με το Σίδερος και τον παρακαλούν να «σιδερώνει» τα παιδιά, να τα κάνει δηλαδή γερά σαν σίδερο.
Ως προστάτης άγιος, διαβάζουμε επίσης ότι τιμάται για τα παιδιά :
Συμεών ο Θεοδόχος, για τα παιδιά αλλά και για τα σημάδια. Στη Θράκη οι έγκυες τιμούν ιδιαίτερα τον Αγιο Συμεών για να μην βγουν τα παιδιά σημαδεμένα (εορτάζει 18 Δεκεμβρίου και στις 3 Φεβρουαρίου).
εικόνα με τους Αγίους Συμεών Θεοδόχο, Άννα Προφήτιδα και Ισίδωρο Πηλουσιώτη
Σύντομος βίος του αγίου Συμεών:
Ο Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό. Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του. Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού.
Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κρατάει ευλαβικά και, αφού καλά – καλά παρατήρησε το νήπιο και δέχθηκε όλη την ιλαρότητα της θείας μορφής του, ύψωσε το βλέμμα του επάνω και είπε ευχαριστώντας το Θεό: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις άποκάλυψιν εθνών και δόξαν λάου σου Ισραήλ». Τώρα, δηλαδή, πάρε την ψυχή μου Δέσποτα, σύμφωνα με το λόγο σου, ειρηνικά, διότι τα μάτια μου είδαν αυτόν που θα φέρει τη σωτηρία που ετοίμασες για όλους τους λαούς και θα είναι γι’ αυτούς φως, που θα αποκαλύψει τον αληθινό Θεό και θα δοξάσει το λαό σου Ισραήλ.
εικόνα:Ρωσικό Μηναίον Φεβρουαρίου του 18ου αιώνα. Επάνω αριστερά διακρίνονται ο Άγιος Τρύφων, η Υπαπαντή και οι Άγιοι Συμεών ο Θεοδόχος, Άννα η Προφήτις και Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, οι εορτές των οποίων οριοθετούν στον ετήσιο εορταστικό κύκλο τα Συμόγιορτα
.
πηγές-στοιχεία από:
1.βιογραφικά από:Ορθόδοξος Σ υναξαριστής www.saint.gr
2. λαογραφικά από το άρθρο: «Ο `Αγιος Συμιός σημειώνει»(3 Φεβρουαρίου) από το Φιρίκι (το διάβασα στο Σπιτάκι της Μέλιας)
3. λαογραφικά στοιχεία και εικόνες από: vytinaiika.blogspot.gr
επιμέλεια ανάρτησης: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”
σχετικά άρθρα:
Υπαπαντή: η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου
Άγιος Στυλιανός:O άγιος της αγκαλιάς που χαρίζει και “στεργιώνει” τα παιδιά
Ο άγιος Ελευθέριος, ο προστάτης των εγκύων, που χαρίζει “καλή λευτεριά” στον τοκετό
Προσευχή για την εγκυμοσύνη και για τη γέννα-τοκετό- και οι Ψαλμοί του αγίου Αρσενίου
“Το δαχτυλίδι του προφήτη”
.
Πολύ ενδιαφέρον!!! Αυτές τις μέρες δηλαδή τιμάμε γενικά τη μητρότητα!!
Μοῦ ἀρέσειἌρεσε στοὺς 1 πρόσωπο
έτσι ακριβώς, Χριστίνα μου!
ας έχουμε τις ευλογίες της Παναγίας μας και όλων των αγίων που μας προστατεύουν.
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Πολύ ενδιαφέρον Αλεξία μου! Ομολογώ ότι δεν το γνώριζα! Καλό μήνα!
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Καλό μήνα Κατερίνα μου και καλώς ήρθες!
ας έχουν τις πρεσβείες του αγίου Συμεών όλες οι έγκυες και τα παιδάκια
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Η Παναγία η Ελευθερώτρια, προστάτιδα των επιτόκων γυναικών- και άλλοι άγιοι προστάτες για την εγκυμοσύνη και την γέννα | οικογένεια: μια γων
φοβερή ανάρτηση…τόσα πράγματα που δεν ξέραμε. Αχ τι ωραία αλεξία μου που μας ενημερώνεις. Πολλά φιλιά και ευχαριστώ
Μοῦ ἀρέσειἌρεσε στοὺς 1 πρόσωπο
Να είσαι καλά, Σοφία μου!
θυμάμαι ότι πέρσι , που ήμουν έγκυος στο μωρό μας, έψαχνα πληροφορίες για τον άγιο με αφορμή αυτό που μου είπε μια αγαπημένη φίλη: η μητέρα της,όταν ήταν έγκυος στην ίδια, την μέρα αυτή έκοψε ένα τριαντάφυλλο και στο πόδι του μωρόύ (δηλ. της φίλης μου) δημιουργήθηκε ένα σημάδι που το έχει για πάντα!
Τότε πίστευαν ότι δεν δεν πρέπει να εργάζονται, δεν πρέπει να κόβουν με μαχαίρι εκείνη την μέρα, για να μην βγει σημαδεμένο το παιδί (όπως και όλα τα άλλα που περιγράφονται παραπάνω).
Απλή, άδολη πίστη του λαού!…
Μοῦ ἀρέσειἌρεσε στοὺς 1 πρόσωπο
🙂 Nα τα χαίρεσαι τα παιδάκια σου. Πολύ τον ευλαβούμαι τον Άγιο Συμεών. Τις πρεσβείες του να χουμε
Μοῦ ἀρέσειἌρεσε στοὺς 1 πρόσωπο
Αμήν, Σοφία μου!
ό,τι καλύτερο και σε εσένα, εύχομαι, με τις πρεσβείες του αγίου Συμεών του Θεοδόχου…
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει