Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – «ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ»: αξιόλογες σχολικές ταινίες

.στα μυστικά του Βάλτου

 

Με αφορμή το σχόλιο φίλης αναγνώστριας, δασκάλας, ανακαλύψαμε τις πολύ αξιόλογες ταινίες που δημιουργήθηκαν από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας , κατά την σχολική χρονιά 2012- 2013.

Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η Ε΄ τάξη εκπόνησε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – «ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ».
“Όταν τον Οκτώβρη του 2012 αυτά τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το κομμάτι της τοπικής τους ιστορίας, που λέγεται ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, εντυπωσιάστηκαν αρνητικά από τα ελάχιστα που λέγονται, ακούγονται και διδάσκονται για ένα πολύ μεγάλο και πολύ σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Έναν αγώνα που συνέβαλε αποφασιστικά στην παραχώρηση της Μακεδονίας στην ελεύθερη Ελλάδα μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων.
Αυτό λειτούργησε ενισχυτικά στο να ασχοληθούν και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο, με την παρακολούθηση, αναζήτηση, καταγραφή και επεξεργασία υλικού σχετικού με το παραπάνω θέμα.

 

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος και κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους, διάβασαν μέσα στην τάξη το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Στα Μυστικά του Βάλτου».

Επιμέλεια και συντονισμός έργου: Τσάντζου Ελένη, η δασκάλα της τάξης

.
1. ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ- ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, 335 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ, ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

Η υπόθεση του βιβλίου, “Στα Μυστικά του Βάλτου”, της Πηνελόπης Δέλτα, σε περίληψη και εικονογράφηση της Ε΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας.

.
2. ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ

Σκέψεις και συναισθήματα παιδιών για το Μακεδονικό Αγώνα.

.

.
3. ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Μια ταινία των μαθητών και μαθητριών της Ε΄ τάξης (2012 – 2013) του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας,
αφιερωμένη στην ιστορία του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, ανθυπολοχαγού Τέλλου Αγαπηνού, καπετάν Άγρα.
Ο Τέλλος Άγρας είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα «Στα Μυστικά του Βάλτου». Ο θάνατός του έχει το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνον του Παύλου Μελά. Ξεσηκώνει τους απανταχού Έλληνες, που τρέχουν στη Μακεδονία και μαζί με τους ντόπιους Μακεδόνες αγωνίζονται και περίτρανα «δηλώνουν» ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική όσο υπάρχουν Έλληνες..

.

.
4. Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

 

Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πνευματικές μορφές της εποχής της και το έργο της αποτελεί πνευματική διαθήκη και σταθερό θεμέλιο για το μέλλον του νεοελληνικού πολιτισμού.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του έργου είναι αφιερωμένο στον Αγώνα των Ελλήνων της Μακεδονίας. από τα χρόνια του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου (1004 έως 1018) μέχρι και τον Μακεδονικό Αγώνα (1904 έως 1908). Στο διάβα εννέα και πλέον αιώνων και μέσα από τα βιβλία της «βλέπει» κανείς τον ίδιο Αγώνα, στα ίδια πάντα μέρη, με τα ίδια χαρακτηριστικά ανάμεσα σε δυο λαούς: τους Έλληνες που με κάθε θυσία προσπαθούν να διασώσουν τη γη, την ταυτότητα και τη συνείδησή τους και τους Βούλγαρους να επιβουλεύονται με κάθε αγριότητα και γη και ταυτότητα και συνειδήσεις ελληνικές.

.

.

τις παραπάνω ταινίες μας υπέδειξε η δασκάλα που τις επιμελήθηκε, σε σχόλιο στην ανάρτηση:

Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από βιβλία για παιδιά

 

παραθέτουμε το σχόλιό της:

 

“Θα ήθελα ως εκπαιδευτικός που υπηρετεί 30 χρόνια την εκπαίδευση να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου για το θέμα που θίγετε. Τα τελευταία χρόνια μελετάμε στο σχολείο μας τα έργα της Πηνελόπης Δέλτα και μέσα από αυτά τον ένδοξο, όσο και άγνωστο δυστυχώς, Μακεδονικό Αγώνα. Και το κάνουμε ως αντίδραση στην απουσία κάθε πληροφορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία (μία παράγραφος σε ένα μάθημα ιστορίας της Στ΄ τάξης) για τη λαμπρή αυτή σελίδα του Έθνους μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανταποκρίνονται πάντοτε με ιδιαίτερο ζήλο και μεγάλη συγκίνηση στις εργασίες που πλαισιώνουν την ανάγνωση των βιβλίων αυτών και ιδιαίτερα της «Ιλιάδας» του Μακεδονικού Αγώνα, του βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα “Στα Μυστικά του Βάλτου”.

Πριν δύο χρόνια μάλιστα οι απόφοιτοι της Στ΄ τάξης διέθεσαν τα χρήματα τριών χρόνων του ταμείου τους για να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας με όλα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα.

Τα παιδιά μας “διψάνε” να μάθουν, συγκινούνται βαθιά και παραδειγματίζονται. Και μέσα από τα παιδιά μας μαθαίνουν και οι γονείς τους.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια μητέρα στο τέλος μιας εκδήλωσης για το Μακεδονικό Αγώνα, που με πλησίασε συγκινημένη, δακρυσμένη, για να με ρωτήσει γιατί ποτέ κανείς δεν τους τα έμαθε αυτά όταν ήταν μαθητές.
Σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα του σχολείου μας όπου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει πώς αξιοποιήσαμε τα βιβλία που αναφέρετε και να εκπλαγεί ευχάριστα από το πόσο σημαντική δουλειά μπορεί να προκύψει από μικρά παιδιά, που συγκινούνται όταν μαθαίνουν την ένδοξη ιστορία της Ελλάδας μας”.

.

.

τα θερμά μας συγχαρητήρια στην δασκάλα και στους μαθητές. 

τέτοιες εργασίες οφείλουμε να τις προβάλουμε και να τις διαδίδουμε.

καλή συνέχεια, με την χάρη και την βοήθεια του Θεού.

ιστολόγιο “Αντέχουμε…”

 

2 thoughts on “Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – «ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ»: αξιόλογες σχολικές ταινίες

  1. Τι να πεις γι’ αυτή τη Δασκάλα; Χίλια μπράβο; Και λίγα είναι.
    Τι απάντηση να δώσεις σ’αυτή τη συγκινημένη μητέρα … “γιατί ποτέ κανείς δεν τους τα έμαθε αυτά όταν ήταν μαθητές”.

    Ωραία ανάρτηση Αλεξία μου, αισιοδοξώ για τα παιδιά μας, υπάρχουν Δάσκαλοι που κοπιάζουν για τα παιδιά μας ΝΑΙ υπάρχουν!!

    την αγάπη μου…

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...