“Με τις προσευχές των παιδιών, μπορούμε να κάνουμε θαύματα!”

“Για να μάθουν τα παιδιά να προσεύχονται, πρέπει να έχουν αίμα προσευχόμενων γονέων, να ζουν μέσα σε περιβάλλον προσευχής” …

λίγες σκέψεις για την προσευχή των παιδιών και για τη δύναμή της

.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές… ακόμα και αν η δική μας ζωή δεν έχει επηρεαστεί εμφανώς από τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας, μια ευαίσθητη ψυχή δεν μπορεί να παραμένει απαθής μπροστά στον πόνο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά μας τα μεγαλώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουμε να τα προφυλάξουμε από το κακό και την κακία… πρέπει όμως να τα κρατήσουμε μακριά από τις δυσκολίες των συνανθρώπων μας και σε ποιο βαθμό;… Ερωτήματα που με προβληματίζουν καθώς μεγαλώνουν και τα δικά μου παιδιά. Θεωρώ πως, όσο περνούν τα χρόνια, είναι συνετό να ενημερώνονται από εμάς για τα γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, να μην μένουν απαθή , να αποκτούν “αντισώματα” για να βγουν έτοιμα στην ζωή.

.

Και καθώς γίνονται γνώστες των καταστάσεων, καθώς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι όλα ρόδινα στην ζωή, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αγωνιστούν στη ζωή τους. Ότι οι δικές τους δυνάμεις είναι πεπερασμένες και , σε δύσκολες στιγμές, έχουν ανάγκη από την Άνωθεν Βοήθεια.

…και ακόμα, ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τις ευλογίες που τα ίδια έχουν, που στερούνται τα προς το ζην, που ζουν μέσα στον πόνο και στον φόβο.

Αν πονέσει η ψυχή τους γι αυτούς, πώς μπορούν να βοηθήσουν;… Αυτό που σίγουρα μπορούν να κάνουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, είναι να προσεύχονται με θερμή προσευχή για τις δυσκολίες όλου του κόσμου. Ειδικά οι προσευχές των παιδιών, έχουν τόση δύναμη, “μπορούν να κάνουν θαύματα!”. Αρκεί να μάθουν να προσεύχοντια τα παιδιά μας, να αποκτήσουν αυτό το βίωμα. “Για να μάθουν τα παιδιά να προσεύχονται, πρέπει να έχουν αίμα προσευχόμενων γονέων, να ζουν μέσα σε περιβάλλον προσευχής”. (γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ). Αυτή η κατάσταση μεταδίδεται στα παιδά μας, όχι με λόγια, αλλά με εμπειρίες και βιώματα…

Αν μάθουν να απευθύνονται στο Θεό, στην Παναγία μας , στους αγίους μας και να περιμένουν  την εκπλήρωση των αιτημάτων τους “προς το συμφέρον της αιτήσεως”, έχουν λάβει ένα μεγάλο εφόδιο για τη ζωή τους…

.

Μετά από τις σκέψεις μου αυτές, αντιγράφω από μια παλαιότερη ανάρτηση μερικούς λόγους αγίων και γερόντων, σχετικά με την προσευχή των παιδιών και την δύναμή της:

.

*αγ.Παΐσιος :«Προσέχετε τα μικρά παιδιά τι αθωότητα έχουν στη σκέψη. Με τις προσευχές των μικρών παιδιών μπορούμε να κάνουμε θαύματα, γιατί ο Κύριος ακούει τις αθώες τους προσευχές».

.

* σύγχρονος Γέροντας :“Βάλτε τα παιδιά να προσευχηθούν, για τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας”.

.

Για χάρη των παιδιών, ο Θεός λυπήθηκε πολλές φορές τους ανθρώπους και τους έσωσε.

*στη Νινευΐ,  ο Θεός άκουσε το κλάμα των μωρών, που τα είχαν αφήσει νηστικά (όπως όλοι οι άλλοι Νινευΐτες και τα ζώα τους, ούτε στα μωρά που θήλαζαν δεν έδιναν τροφή!-νήστευαν ως ένδειξη μετάνοιας) και τους σπλαγχνίστηκε- δεν κατέστρεψε την πόλη τους (από το λόγο εις τον Προφήτη Ιωνά και για τη μετάνοια των Νινευιτών, του οσ.Εφραίμ του Σύρου, εκδ. Ενωμένης  Ρωμηοσύνης)

.

*για χάρη των μωρών και των μικρών παιδιών έσωσε τους Εβραίους που είχαν κλειστεί από τον βασιλιά Πτολεμαίο Φιλοπάτορα σε ένα στάδιο στην Αλεξάνδρεια και είχαν καταδικαστεί να καταπατηθούν από μεθυσμένους ελέφαντες (Παλαιά Διαθήκη, Μακκαβαίων Γ, κεφ.ε-στ)

.

*Αγ.Σοφία Κλεισούρας:“Mε είπε η Παναγία, θα ρίξω βραστή βροχή, αλλά λυπάμαι τα μικρά που θηλάζουν” (από το βιβλίο Σοφία, η ασκήτισσα της Παναγίας, εκδ. Ι.Μ.Γεν .Θεοτόκου Κλεισούρας,σ.212)

.

Αλεξία

από το ιστολόγιο: “οικογένεια- μια γωνιά του Παραδείσου”

.

.

σχετική ανάρτηση:

Προσευχή- με πόνο και αγάπη για όλο τον κόσμο του αγίου Παϊσίου

.

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...