Θεία Δικαιοσύνη και Θεία Πρόνοια (λόγοι αγίου Παϊσίου)

 

.

Θεία Δικαιοσύνη

Ανέφερε διαρκώς πως αν ο άνθρωπος θέλει να ομοιάσει στους Αγίους πρέπει να εφαρμόζει τη Θεία δικαιοσύνη και όχι την ανθρώπινη. Η ανθρώπινη δικαιοσύνη κατά τον Γέροντα είναι τυφλή και υπάρχει για να αποτρέπει τους κακούς και πονηρούς ανθρώπους. Η Θεία δικαιοσύνη όμως στοχεύει να εξυπηρετεί τον αδύναμο άνθρωπο και αυτούς που έχουν ανάγκη. Όταν εφαρμόζουμε τη Θεϊκή δικαιοσύνη τότε αποφεύγουμε τις έριδες, τις κατακρίσεις και τις διαφορές με τους συνανθρώπους μας.

.

Θεία Πρόνοια

Η Θεία πρόνοια είναι ανεξιχνίαστη και ανεξερεύνητη, στοχεύει στη σωτηρία του ανθρώπου και την αιώνια ζωή. Επεσήμανε πως δεν πρέπει συνέχεια να μεριμνούμε για τα « βιοτικά » πράγματα, γιατί ο Θεός προνοεί έτσι ώστε να μας δίνει αυτό που ποθούμε, πολλές φορές πριν καν το ζητήσουμε, αρκεί το μυαλό μας να βρίσκεται σε Αυτόν και να προσευχόμαστε.

.

Εμπιστοσύνη στην Θεία Πρόνοια

Έλεγε: «Ο άνθρωπος να ενεργεί μέχρι ενός σημείου. Μετά αναλαμβάνει ο Θεός. Να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό». Αυτό δεν ήταν για τον όσιο μια ακαθόριστη ελπίδα, αλλά μια χειροπιαστή βεβαιότητα.

Ο γέροντας ως στρατιώτης είχε ένα Ευαγγέλιο και το χάρισε. Έπειτα ζητούσε να βρει Ευαγγέλιο, να διαβάζει τον λόγο του Θεού. Έστειλαν στη Μονάδα τους τα Χριστούγεννα 200 δέματα, και μόνο στο δικό του υπήρχε Ευαγγέλιο. Βρέθηκε κάποτε προσκυνητής στον όσιο και κρύ- ωνε. «Τι να σου δώσω, βρε παιδί μου;» του είπε. Έψαξε, δεν βρήκε τίποτε και του έδωσε το πλεκτό 18 που φορούσε. Μόλις έφυγε ο επισκέπτης, την ίδια ώρα ήρθε κάποιος και του έφερε δεματάκι που περιείχε ένα πλεκτό.

.

Ο Θεός στο τέλος πάντα αποδίδει δικαιοσύνη

Ένας ευσεβής πολύτεκνος οικογενειάρχης υφίστατο συνεχώς πολλές αδικίες εκ μέρους των συνεργα- τών του αλλά, επειδή είχε πολλή καλοσύνη όλα τα υπέμενε χωρίς γογγυσμούς και μεμψιμοιρία. Ο Γέροντας του είπε: «Εσύ έτσι να κάνεις. Να υπομένεις και να ξέρεις, ο Θεός στο τέλος πάντα αποδίδει δικαιοσύνη. Και αν μερικές φορές για κάποιο λόγο η Θεία Του πρόνοια κρίνει ότι δεν πρέπει να αποδοθεί, τότε σίγουρα θα αποδοθεί στα παιδιά σου και μάλιστα εκατονταπλάσια».

.

από το βιβλίο (pdf ) :

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΒΙΟΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

για την αντιγραφή: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”

 

2 thoughts on “Θεία Δικαιοσύνη και Θεία Πρόνοια (λόγοι αγίου Παϊσίου)

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Θεία Δικαιοσύνη και Θεία Πρόνοια (λόγοι αγίου Παϊ&

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Θεία Δικαιοσύνη και Θεία Πρόνοια (λόγοι αγίου Παϊ&

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...