Ο άγιος Ταρσίζιος: ένας μικρός μάρτυς με μεγάλη καρδιά (15 Αυγούστου)

 


Βρισκόμαστε στην Ρώμη
στα μέσα του Β΄ αιώνα μ.Χ. Αυτοκρατορικό διάταγμα θέτει υπό διωγμό όσους πιστεύουν στον Χριστό, όσους αρνούνται να θυσιάσουν στα είδωλα. Μετά από μια μικρή περίοδο γαλήνης για την χριστιανική κοινότητα της Ρώμης ξανά στην καθημερινότητα των πιστών η αντιμετώπιση της πρόκλησης με την ίδια τους την ζωή πλέον η ομολογία πίστεως, η θυσία , το μαρτύριο. Δεν δειλιάζουν όμως διότι ο Ιησούς Χριστός έδειξε στην ανθρωπότητα την οδό του μαρτυρίου με τον Σταυρό, έδωσε ελπίδα και χαρά με την δική του Ανάσταση. Η Εκκλησία με το μυστήριο της  Θείας Ευχαριστίας μπολιάζει τον κόσμο με τον Χριστό στις υπάρξεις του κάθε πιστού με την αιώνια ζωή έτσι δεν υπάρχει χώρος για φόβο,  δειλία,  άρνηση προδοσία και το παράδοξο είναι όταν αυτό το βλέπουμε σε ένα μικρό παιδί!.

 

ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ το όνομα του και έχει μία χρυσή σελίδα στην εκκλησιαστική ιστορία με την θυσία του για την πίστη του στον Χριστό για την εκπλήρωση μιας ιερής αποστολής. Ήταν ένα παιδί που το χαρακτήριζε ενθουσιώδη αγάπη για την λατρεία και έτσι διακονούσε τους ιερείς στην ιερουργία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Προσηλωμένο στην ιερή του ευθύνη με πλήρη συναίσθηση ότι συμμετείχε ενεργά σε ότι πιο ιερό, σε ότι  πιο άγιο υπάρχει στην γη. Σπάνιο χάρισμα για μία παιδική ψυχή που η ύπαρξη του είχε γίνει ένα με τον Ιησού Χριστό. Με το ξέσπασμα του νέου διωγμού πολλοί χριστιανοί βασανιζότανε στις ρωμαϊκές φυλακές. Η Εκκλησία αποφασίζει να τους  μεταδώσει με μυστικό τρόπο τα Άχραντα Μυστήρια για τους στηρίξει στις τελευταίες τους στιγμές. Ανάμεσα στους πολλούς που εμπιστεύονται για αυτή τη τόσο σημαντική τόσο σπουδαία τόσο ιερή μα και πολύ επικίνδυνη αποστολή ήταν και ο Ταρσίζιος. Το ήθος του, τα σπάνια για την ηλικία του χαρίσματα και η παιδική του ηλικία που δεν θα κινούσε υποψίες ήταν τα κριτήρια για την ανάθεση ενός τόσο μεγαλειώδους έργου.


Μέσα σε ένα αργυρό κουτί
με πολύ προφύλαξη μετά την  τέλεση της Θείας Ευχαριστίας ξεκίνησε για την εκπλήρωση της ιερής αποστολής για τους αδερφούς χριστιανούς που βασανιζότανε μέσα στην φυλακή για τον Χριστό. Αυτό του έδινε περισσή δύναμη και κουράγιο να ξεπεράσει τους φόβους του. Γεγονός αξιοθαύμαστο για τα κοινά ανθρώπινα μέτρα αυτή η αταλάντευτη πορεία σε επιλογές που θέτουν την ζωή σε τόσο μεγάλο κίνδυνο και μάλιστα όλα αυτά από ένα μικρό παιδί. Δυστυχώς στο δρόμο γίνεται αντιληπτός από ειδωλολάτρες και στρατιώτες λίγο πριν φτάσει στις φυλακές και απαιτούν από το νεαρό Ταρσίζιο να τους παραδώσει τα άχραντα μυστήρια. Εκείνη την στιγμή κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να τα προφυλάξει και ας χάσει την ζωή του αρκεί να μην πέσουν σε ειδωλολατρικά χέρια και τα βεβηλώσουν. Περικυκλώνεται, ξυλοκοπείται, λιθοβολείται με μανία. Πέφτει αιμόφυρτος και πεθαίνει. Τον πλησιάζουν για να του πάρουν αυτό που με την  ίδια του την ζωή προστάτευε και έντρομοι ανακαλύπτουν ότι τα Άχραντα Μυστήρια θαυματουργικά είχαν εξαφανιστεί. Παράτησαν  το νεκρό σώμα και έφυγαν. Ήταν 15 Αυγούστου του έτους 257 μ.Χ.

 Οι χριστιανοί παρέλαβαν ευλαβικά το άγιο λείψανο του και το μετέφεραν στο κοιμητήριο (κατακόμβη) του τάφου του Αγίου Καλλίστου (στη Ρώμη), όπου μέχρι σήμερα δείχνουν το σημείο του τάφου του. Αργότερα ο επίσκοπος Ρώμης Δάμασος τοποθέτησε πάνω στον τάφο του, το έξης επίγραμμα: «… Ενώ ο Άγιος Ταρσίζιος έφερε τα μυστήρια του Χριστού, κάποιος με χέρι βέβηλο πήγε να τα μολύνει. Κείνος όμως προτίμησε να δώσει τη ζωή του, παρά να δώσει τοις κυσίν… τους θείους μαργαρίτες».

Για όλους τους χριστιανούς,  για όλα τα παιδία είναι υπόδειγμα άπειρης αγάπης για τον Χριστό. Μας φανερώνει αυτό το ταπεινό για τον σκοπό του κατά την κοινή ανθρώπινη λογική περιστατικό  θυσίας  πόσο σπουδαίο είναι τελικά για μας η Θεία Ευχαριστία και όπως ο Χριστός ήρθε σαν βρέφος σε μία φάτνη που κανείς δεν έδινε σημασία για την σωτηρία της ανθρωπότητας,  έτσι κατά τα φαινόμενα και ο Ταρσίζιος ζώντας στο περιθώριο της ανθρώπινης ιστορίας ένα μικρό παιδί ανέδειξε ο Θεός για την φανέρωση μιας μεγάλης αλήθειας που θεμελιώνει την υπόσταση της ίδιας της Εκκλησίας. Η ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ.Η ζωή του μικρού και ταπεινού Ταρσίζιου μας δείχνει τον δρόμο αυτό της σωτηρίας για αυτό και για την Εκκλησιαστική ιστορία είναι ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ.-

Δημ.Τζαφέρης Θεολόγος

(απόσπασμα κειμένου από εδώ )

.

Απολυτίκιο.Ήχος γ’.Θείας πίστεως.
Θείω έρωτι εμπεπλησμένος,Δώρα τίμια εν κόλποις φέρων,το θανείν υπέρ τούτων αιρούμενος,και ανόμοις μη προδώσας τον Κύριον,ανεδείχθης μαρτύρων το καύχημα, ω Ταρσίζιε,της Ρώμης το βλάστημα,και νέων παίδων χριστιανών αγαλλίαμα,ικέτευε Χριστόν τον Θεόν,σωθήναι τας ψυχάς ημών.

.

Ο Ταρσίζιος: ο μικρός φίλος και αδελφός μου

Να κι ο Ταρσίζιος μες στους μάρτυρες,
ο μικρός φίλος κι αδελφός μου.
Γειά σου αδελφούλη, που ξεπέρασες
τους πιο τρανούς, εσύ, του κόσμου!

Στη δωδεκάχρονη καρδούλα του
σφίγγει το Ταρσίζιος τ’ άγια δώρα.

Δε θα τα ρίξει στην ατίμωση,
– Θεέ μου, η καρδούλα του πώς κάνει!
κι ας τον χτυπούν, κι ας τον πληγώνουνε.
Με τ’ άγια δώρα θα πεθάνει!

Γ. Βερίτης

(το ποίημα από εδώ)

.

.

Ο Άγιος Ταρσίζιος

Σ’ ένα δρόμο της Ρώμης πεσμένος,

ένας μάρτυς μικρός πληγωμένος,

στο βωμό του Χριστού ξαπλωμένος,

σαν αρνάκι μικρό σφαγιασμένος.

.

Το χαμόγελο λάμπει στα χείλη

και στα χέρια του κάτι κρατεί.

Είναι σώμα Χριστού που ‘χει πάρει

να το πάει κρυφά στη φυλακή.

.

Τον Ταρσίζιο έχουν κυκλώσει

αγγελούδια με άσπρα φτερά.

Συνοδεία μαζί του θα πάνε

εις του Πλάστου μας την αγκαλιά.

΄.

Και σε λίγο ο μάρτυς πεθαίνει

και στεφάνι της δόξης φορεί.

Τέτοια δόξα κανείς τη ζηλεύει

τέτοια δόξα καθένας ποθεί.

.

(το τραγούδι από εδώ)

.

.

ζωγραφιά για εκτυπωση και χρωμάτισμα:

AGIOS_TARSIZIOS.jpg

εικόνες από: Saint.gr ζωγραφιά από: Κατηχητής

.

επιμέλεια ανάρτησης: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...