.
…Οι προσπάθειες του σώματος Καούδη δεν θα παρέμεναν μοναδικές στα Κορέστια. Την νύκτα της 27/28 Αυγούστου 1904 περνούσε από την Ελληνοτουρκικήν μεθόριον, κοντά στην Μονή Μερίτσας (Οξυνείας), το σώμα τού Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού Παύλου Μελά και έτσι ήταν πλέον γεγονός η επέμβαση τού Ελληνικού Κράτους στα Μακεδονικά προβλήματα.
…Την 14ην Αυγούστου, όταν ο Μελάς επέστρεψε από την Κοζάνη, η Μακεδονική Επιτροπή τον διόρισε αρχηγό όλων των ελληνικών σωμάτων που βρισκόταν στη Δυτική Μακεδονία και αμέσως άρχισε να καταρτίζει το σώμα του και να προετοιμάζει την είσοδό του στη Μακεδονία. Ο έντονος πόθος, που από παλιά απορροφούσε την σκέψη του, άρχισε πλέον να πραγματοποιήται. Λίγες μέρες πριν περάσει μαζί με το σώμα του τα σύνορα, έγραφε στην σύζυγό του Ναταλία:
…«… Αναλαμβάνω αυτόν τον αγώνα με όλην μου την ψυχήν και με την ιδέαν ότι είμαι υποχρεωμένος να τον αναλάβω. Είχα και έχω την ακράδαντον πεποίθησιν ότι δυνάμεθα να εργασθώμεν εν Μακεδονία και να σώσωμεν πολλά πράγματα. Έχων δε την πεποίθησιν ταύτην, έχω και υπέρτατον καθήκον να θυσιάσω το παν όπως πείσω και Κυβέρνησιν και Κοινήν Γνώμην περί τούτου. . . ».
…Η φλόγα του ειλικρινούς σταυροφόρου τον εξώθησε στον αγώνα του στην Μακεδονία.
.
Από το βιβλίο: Ο Μακεδονικός Αγώνας και τα γεγονότα στη Θράκη 1904- 1908, έκδοση Γενικού Επιτελείου Στρατού ΓΕΣ
Για την αντιγραφή: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”
.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κεφάλαιο:
Η Είσοδος εις Δυτικήν Μακεδονίαν του Σώματος Παύλου Μελά (Μίκη Ζέζα) και ο Ηρωικός θάνατος τούτου ΕΔΩ
.
σχετική ανάρτηση:
Η Έναρξη του Ελληνικού Αγώνα στη Δυτική Μακεδονία (καλοκαίρι 1904)
εικόνα: Ο Παύλος Μελάς με την σύζυγό του Ναταλία και τα δυο παιδιά τους
Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Macedonian Ancestry.
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει