ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ναός της Αγίας Ειρήνης

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

 

 

Aya Irini Muzesi (= Μουσείο Αγίας Ειρήνης), η Τουρκική ονομασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης,η μοναδική Εκκλησία της Κωνσταντίνου πόλεως που δεν μετετράπη σε τζαμί και λειτουργεί σήμερα ως κέντρο συναυλιών και μουσικών παραστάσεων.Αποτελεί  δε ιδιοκτησία του περίφημου ΜουσείουΤοπ Καπί.

Αφομή για την συγγραφή του αφιερώματος σχετικό δημοσίευμα φίλου  Ιταλού δημοσιογράφου από την Γένοβα όπου αναφέρει την Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην έρευνα του για την Αγία Ειρήνη των Γενουατών που υπήρχε στην περιοχή του Γαλατά.

 

Η εκκλησία βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το μουσείο Τοπ Καπί που χτίστηκε πολύ αργότερα.Ανάμεσα δε στις 2 εκκλησίες υπάρχει λεωφόρος.

Ο ναός της Αγίας Ειρήνης που εδώ πραγματοποιήθηκε το 381 η Β’ Οικουμενική Σύνοδος κτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και μέχρι το 537 που χτίστηκε η Αγία Σοφία λειτούργησε σαν έδρα του Πατριαρχείου και γι’ αυτό τον λόγο την  αποκαλούσαν ‘Πατριαρχείο’.

Φωτιές, σεισμοί και κάθε φορά γινόταν η ανοικοδόμηση του ναού μέχρι που πήρε την τελική της μορφή επί Κωνσταντίνου Ε’ και είναι τότε που απέκτησε τον σωζόμενο μέχρι σήμερα ορθογώνιο τρούλο.

Όπως μας πληροφορεί η Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού η εκκλησία δεν διέθετε δικούς της ιερείς κι εκεί ιερουργούσαν οι ιερείς της Αγίας Σοφίας και συνήθως παρευρίσκονταν κι ο Πατριάρχης ο οποίος στην Αγία Σοφία λειτουργούσε μόνο στις μεγάλες δεσποτικές εορτές παρόντων και των βασιλέων. 

Μέχρι το 1826 ο ναός είχε μετατραπεί από τους Οθωμανούς σε οπλοστάσιο, την χρησιμοποίησαν  και για αποθήκη στρατιωτικού υλικού και κατόπιν και το 1726 μετατράπηκε σε Στρατιωτικό Μουσείο.

Το 1973 έγινε αποκατάσταση του κτιρίου το οποίο πλέον χρησιμοποιείται λόγω της μοναδικής ακουστικής του ως κέντρο συναυλιών κι εδώ από το 1980  δίνονται οι κύριες συναυλίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής της Κωνσταντινουπόλεως.

Αγία Ειρήνη : Τυπική μορφή ρωμαικής βασιλικής, αποτελούμενη από ένα κυρίως και δύο πλάγια κλίτη, τα οποία χωρίζονται από τρία ζεύγη κιόνων.Διαθέτει σύνθρονο, το μόνο που έχει διασωθεί στην Πόλη από την Βυζαντινή εποχή και είναι 6 βαθμίδες καθισμάτων όπου καθόταν ο κλήρος κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας.

Ιστορία μιας άλλης εποχής; Ίσως ναι, ίσως όχι. Νομίζω αξίζει τον κόπο το σύντομο  ‘ξεφύλλισμα’ σελίδων της ιστορίας της Ορθοδοξίας μέσα από το λιτό αυτό αφιέρωμα και τις σε πρώτη δημοσίευση –κι ανάμεσα τους η φωτογραφία από τον Γαλατά του 1900-,  φωτογραφίες του Ιταλού δημοσιογράφου.

Επί πλέον φωτογραφίες: διαδίκτυο.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια. 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...