Η ταπεινή  και άγνωστη Παναγία στην Βόρειο Ήπειρο

25 Μαρτίου και Ευαγγελισμός της ΘεοτόκουΕυ + αγγέλωΑναγγέλω το ευχάριστο νέοΗ ημέρα που η μητέρα όλων μας η Θεοτόκος Παναγία μαθαίνει ότι θα φέρει σε 9 μήνεςστον κόσμο τον Κύριο Ιησού….

πολυτκιον-Ἦχος δ’.
<Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ>.

Άπειροι οι ναοί στη χώρα μας επ ονόματι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη Χίο μας υπέρλαμπρος ο Ναός της Ευαγγελίστριας εμείς όμως εφέτος θα γιορτάσουμε εκτός Ελληνικών συνόρων-έτσι το ήθελαν οι υπερδυνάμεις, να ‘κόψουν την Ήπειρο στα δύο- και πάμε Βόρεια Ήπειρο και εκεί που κτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού από την εποχή των Μολλοσών- αρχαίας Ελληνικής φυλής.

 

Τσερκοβίτσα Θεολόγο το χωριό της επίσκεψης μας , χωριό σε υψόμετρο 372μ. και 17 χιλιόμετρα από τους Άγιους Σαράντα. Το όνομα Τσερκοβίτσα είναι Σλαβικό (Carkovica) και σημαίνει τόπος εκκλησιών. Πράγματι σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή υπήρχαν 40 εκκλησίες και υπάρχουν ακόμη αρκετές όπως και ερείπια εκκλησιών.

Τσερκοβίτσα Θεολόγο Cerkovica στα Αλβανικά ένα χωριό με διάσπαρτα αρχαία ελληνικά ερείπια ανατολικά του και στο βουνό Σεντελί και ένός αρχαίου φρουρίου δείγματα της κατοίκησης της περιοχής από την αρχαιότητα.

Γη των Ελ, γη Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα παρά τις διώξεις, τις σφαγές και τους ξεριζωμούς. Κάποιοι μένουν εδώ, κάποιοι δεν φεύγουν, παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες για τον βιοπορισμό τους και την συνέχεια του Ελληνισμού.

Η περιοχή φέρει την ονομασία Θεολόγο και εδώ βρίσκεται το διάσημο μνημείο της Ορθοδοξίας , το  Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που κτίστηκε το 1600 και από εδώ πέρασε και δίδαξε το 1777 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Μένουμε στην μοναδικής ομορφιάς –όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες- Τσερκοβίτσα Θεολόγο το χωριό με τους λίγους πλέον Έλληνες κατοίκους, μένουμε για εκκλησιασμό στην μικρή μαγευτική εκκλησούλα της Παναγίας.

Τα λουλούδια της άνοιξης ‘πνίγουν’ το μικρό αυτό εκκλησάκι προστάτη και αρωγό των λίγων Ελλήνων – Ηπειρωτών ενοριτών του.

Εδώ κτυπάει η καμπάνα- καρδιά της Ρωμιοσύνης, εκκλησάκι κατάνυξης και προσευχής εφέτος για όλους μας κι όχι μόνο για τους λιγοστούς κατοίκους της Τσερκοβίτσας.

Κοντκιον
Ἦχος πλ. δ’.
<Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τά νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε. Ἀλλ᾽ ὡς ἔχουσα τό κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε νύμφη ἀνύμφευτε>.

Ορθοδοξία. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Κάποτε(1940), η Θεοτόκος Παναγία και μητέρα των Ορθοδόξων βοήθησε τα Ελληνόπουλα να νικήσουν τους εχθρούς της χώρας Ιταλούς κάπου εδώ γύρω στα Άγια αυτά χώματα. Ύτστερα τα πήραν και τα έδωσαν αλλού. Κάποιοι  όμως επιμένουν να μένουν εκεί και να τα υπηρετούν, υπηρετώντας και τα Θεία στις μικρές και ταπεινές εκκλησίες τους.

Μαχητές, ακρίτες οι κάτοικοι Ελληνικής καταγωγής του χωριού Τσερκοβίτσα. Η Παναγία μας ας τους προστατεύει. Και εμείς εφέτος ας γιορτάσουμε μαζί τους ανάβοντας νοερά ένα κερί στο μικρό αυτό και ταπεινό εκκλησάκι της Παναγίας μας στην Τσερκοβίτσα Θεολόγο.

 

‘Τσερκοβίτσα Θεολόγο’ ο λογαριασμός στο facebook όπου μπορείτε να έχετε σχετική πληροφόρηση.

 

Πηγή: Τσερκοβίτσα Θεολόγο και ευχαριστώ θερμά για τις φωτογραφίες. 2. sfeva.gr.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας.

Κοντκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τά νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε. Ἀλλ᾽ ὡς ἔχουσα τό κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε νύμφη ἀνύμφευτε.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...