Ο Ιερομάρτυς Μύρων του Εμπορίου Εορδαίας

 

Ο αφανής μέχρι προ τινος Ιερομάρτυς Μύρων έγινε εμφανής στο χριστεπώνυμο πλήρωμα μόλις τα τελευταία έτη και μάλιστα με τη μυροβλυσία των τιμίων του λειψάνων. Θεωρούμε ότι υπήρξε Επίσκοπος Μογλενών για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το Εμπόριο υπήρξε για μια εκατοντάδα ετών έδρα της Μητροπόλεως Μογλενών και δεύτερον γιατί το σκήνωμα του Αγίου βρέθηκε καθήμενο και πλησίον του πόλος ωμοφορίου, υπολείμματα από αρχιερατικό μανδύα και δικεροτρίκηρο, χαρακτηριστικά αντικείμενα επισκόπου. Στους επισκοπικούς καταλόγους της Μητροπόλεως δεν αναφέρεται κάποιος με το όνομα αυτό, αλλά ούτε και ιερομάρτυς. Έτσι δεν διαφωτιζόμαστε από αυτούς. Το ότι ο Άγιος Μύρων είναι Μάρτυς πίστεως φαίνεται από τα σημάδια στην τιμία του κεφαλή από καρφιά.

Ο Άγιος Μύρων ενταφιάσθηκε στο Σολέα του Ναού του Αγίου Μηνά, ο οποίος ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός του Εμπορίου, και αυτό αποτελεί ένδειξη τιμής στο επισκοπικό του αξίωμα. Το έτος 1921, κατά την ανέγερσή του, βρέθηκαν τα χαριτόβρυτα και μυροβλύζοντα λείψανά του, αλλά δεν ανακομίσθηκαν παραμένοντα στη θέση τους. Τα τελευταία χρόνια με θαυμαστό τρόπο αυτά έδωσαν την παρουσία τους. Η καντήλα της εικόνος της Παναγίας στο τέμπλο του Ναού κάθε πρωΐ, αλλά και στο διάστημα της ημέρας, βρισκόταν στο δάπεδο του σολέα, άλλοτε αναμμένη και άλλοτε όχι, χωρίς να επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Το θαυμαστό αυτό γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις το χρονικό διάστημα από τις 22 Νοεμβρίου του έτους 2000 μέχρι τις 11 Ιουνίου του επομένου έτους 2001.

 

Ο Εφημέριος του Ναού νόμιζε ότι κάποιος την κατέβαζε, για να την ανάψει και την ξεχνούσε εκεί. Έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, αλλά η καντήλα πάλι βρισκόταν τα πρωινά στο δάπεδο. Αποφάσισε τότε μαζί με μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ναού να αγρυπνίσουν, για να διερευνήσουν το αίτιο της θαυμαστής αυτής μετακινήσεως. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι μόνη της η καντήλα βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο του δαπέδου. Ο Εφημέριος το θεώρησε σημείο του ουρανού και ενθυμούμενος ότι οι παλαιοί απέφευγαν από σεβασμό να πατήσουν σε εκείνο το σημείο του σολέα, ενέτεινε τις προσευχές του, για να δείξει ο Θεός το σκοπό του θαυμαστού γεγονότος. Τότε ήταν, όπου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου αποφάσισαν να επισκευάσουν το Ναό και, ω των θαυμασίων Σου, Κύριε, αποκαλύφθηκαν τα μυροβλύζοντα του Αγίου λείψανα προς δόξαν Θεού και τιμή του Αγίου Του.

 

Την χάρη της μυροβλυσίας γνώρισε επίσης και ο Άγιος Επίσκοπος Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος, ο οποίος μπροστά στο θαυμαστό γεγονός έμεινε εκστατικός και είπε ότι πρόκειται περί μεγάλου Αγίου. Την ίδια εμπειρία απέκτησε και ο μακαριστός Επίσκοπος Ελασσώνος κυρός Βασίλειος, ο οποίος ευλαβούμενος τον Άγιο Μηνά και προσκαλούμενος στο πανηγύρι του από τον Άγιο Φλωρίνης κ. κ. Θεόκλητο, θαύμαζε το γεγονός της ευωδίας εκ της μυροβλυσίας και το συνεδύαζε με τη φιλαγιότητα του Μητροπολίτου λέγοντας ότι ο Άγιος Φλωρίνης είναι όντως φιλάγιος έχοντας το προνόμοιο να αγαπά τους Αγίους και να αγαπάται από αυτούς στον τόπο τους.

 

Προσωπική εμπειρία της μυροβλυσίας των ιερών λειψάνων του προσφυώς ονομασθέντος «Αγίου Μύρωνος» καταθέτει και ο γράφων και «αληθινή εστιν η μαρτυρία αυτού» (Ιωάν. κα΄ 24), για να θυμηθούμε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη γράφοντας τη φράση αυτή για πίστωση των λόγων του και φυσικά της προσωπικής εμπειρίας που είχε από το μεγάλο του Διδάσκαλο, τον Κύριό μας Ιησού. Την ίδια εμπειρία μου διηγήθηκαν και μονάζουσες γειτονικών μοναστηριών του Εμπορίου μετά από προσκύνημα σε αυτό και πλήθος πιστών από όλο τον ελλαδικό χώρο με έμφαση στον επιχώριο Επίσκοπο, τον όντως Σεβασμιώτατο Άγιο Φλωρίνης κ. κ. Θεόκλητο, ο οποίος μου διηγήθηκε ότι μετά την επιστροφή του από το προσκύνημα στο Εμπόριο όλοι στα γραφεία της Μητροπόλεως τον ρωτούσαν τι άρωμα έβαλε. Όλα αυτά, όμως, έρχονται σε επιβεβαίωση των όσων γνωρίζουμε, αφού μπροστά στην προσωπική εμπειρία «τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;» (Ματθ. κστ΄ 63).

Σήμερα ο κατανυκτικώτατος Ναός του Αγίου Μηνά ευωδιάζει από την παρουσία των ιερών του Αγίου Μύρωνος λειψάνων, τα οποία συναγωνίζονται σε ευωδία αυτά του πολιούχου Αγίου Μηνά. Εύχομαι ο Άγιος να γίνει γνωστός σύντομα σε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα και αν το θελήσει ας μας γνωρίσει το πραγματικό του όνομα. Μέχρι τότε εμείς θα τον τιμούμε ως «Άγιο Μύρωνα».

 

Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Πεμπτουσία

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...