Μνήμη του Οσίου Ξενοφώντος και της συνοδείας αυτού:Μαρίας, Αρκαδίου και Ιωάννου (26 Ιανουαρίου)

ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η εκκλησία μας σήμερα εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του οσίου Ξενοφώντος και της οικογένειάς του. Ο όσιος Ξενοφών, η σύζυγός του Μαρία και τα δύο του παιδιά: Αρκάδιος και Ιωάννης, είν’ ένα παράδειγμα άγιας οικογένειας πολύ διδακτικό και μάλιστα στον καιρό μας.

Γενική είναι η γνώμη και η ανησυχία ότι ο θεσμός της οικογένειας περνάει μεγάλη κρίση, κι όλοι όσοι σκέφτονται σωστά, ζητούν στηρίγματα για να ενισχύσουν το κύτταρο του κοινωνικού βίου, που είναι η οικογένεια. Παραδείγματα σαν των αγίων, που εορτάζει σήμερα η εκκλησία μας, είναι πολύ διδακτικά για τους χριστιανούς. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και προβάλλει η εκκλησία το βίο και την πολιτεία των αγίων.

 

Συνέχεια

ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

 

Ένα βιβλίο που διαβάσαμε μαζί με τα παιδιά και σάς προτείνουμε.

Μικρό σε μέγεθος, καλογραμμένο, με όμορφη, ζεστή εικονογράφηση, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και μάς συντρόφευσε για λίγες μέρες. Παρακολουθήσαμε την ζωή του μικρού Θόδωρου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό ελληνικό χωριό, εκεί στα βάθη της Μικράς Ασίας. Τον είδαμε να γίνεται ιερέας και να αναλαμβάνει την μόρφωση των παιδιών αλλά και όλων των κατοίκων του χωριού. Να διδάσκει και να τούς μεταδίδει πίστη στο Χριστό και αγάπη στην Πατρίδα. Να χρησιμοποιεί παιδαγωγικές μεθόδους που απέδιδαν.Μάθανε ότι μπορούν ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να προσεύχονται με την “ευχή” : “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με” , να κάνουν μετάνοιες, να προσπαθούν να μειώνουν τον εγωισμό και να καλλιεργούν την αγάπη προς όλους…

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Οι πέντε αιτίες για τις οποίες παραχωρεί ο Θεός τη δυνατότητα στον διάβολο να πολεμά τους ανθρώπους

(Αγ. Μάξιμος ο Ομολογητής)

 

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής απαριθμεί πέντε αιτίες για τις οποίες παραχωρεί ο Θεός τη δυνατότητα στον διάβολο να πολεμά τους ανθρώπους:

.

Πρώτη αιτία, είναι για να μάθουμε να διακρίνουμε την αρετήν από την κακίαν μέσα από την εμπειρία αυτού του πολέμου.

.
Δεύτερη αιτία, είναι για να «εξαναγκαστούμε» τρόπον τινά, να προσκολληθούμε με βεβαιότητα και ακλόνητα στην αρετή.
 .