Πώς σώθηκε ο αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος από την Σφαγή των Νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης;

…και η τιμωρία του πατέρα του, Ζαχαρία. 

πηγή εικόνας

…Στην μαύρη λίστα ήταν και ο Πρόδρομος. Ήταν τότε περίπου δύο ετών, αλλά σώθηκε εκ θαύματος. Η Ελισάβετ τον πήρε στην αγκαλιά της και έτρεξε να κρυφτεί. Ανέβηκε στο βουνό. Πάνω στην μεγάλη της αγωνία έβγαλε κραυγή και είπε: «Όρος Θεού! Δέξου την μάνα και το παιδί». Ευθύς το βουνό κόπηκε στην μέση. Μάνα και παιδί πέρασαν απέναντι! «Η δε Ελισάβετ λαβούσα τον Ιωάννη πέτρα παρεκάλει. Δέξαι μητέρα μετά τέκνον, Λίθος μητέραν συν τέκνον δέχεται» (Όρθρος ΚΘ Δεκεμβρίου).

Εν τω μεταξύ ο Ηρώδης έψαχνε για τον Ιωάννη. Έστειλε στρατιώτες τον Ζαχαρία, τον πατέρα του Ιωάννη.

-Πού έκρυψες το παιδί σου; του είπαν.

-Εγώ είμαι λειτουργός του Υψίστου, δεν γνωρίζω πού είναι τώρα ο υιός μου, απάντησε.

Οι στρατιώτες μετέφεραν τα νέα στον Ηρώδη. Ο Ηρώδης θύμωσε. Έδωσε εντολή να σφάξουν τον πατέρα του Προδρόμου. Και τον έσφαξαν μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου (Μτ.23:35).

 

Από το βιβλίο Χαίρε Κεχαριτωμένη, του π. Βασιλείου Μπακογιάννη, εκδ. Θαβώρ, σ. 81-82

για την αντιγραφή Alexia-momyof6

Διαβάστε επίσης…

Το αγγελικό τάγμα των Αγίων Νηπίων – τότε και σήμερα…

Η φυγή του Χριστού στην Αίγυπτο (ενδιαφέροντα στοιχεία από τον Άγιο Νικόδημο)

Ο Κύριος χάρισε τον Παράδεισο σ’ αυτόν που Του χάρισε τη ζωή, όταν ήταν Παιδί!

5 thoughts on “Πώς σώθηκε ο αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος από την Σφαγή των Νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης;

  1. Υπάρχει μία λάθος πληροφορία στο άρθρο. Είναι αδύνατο να ήταν νήπιο 2 ετών ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κατά την περίοδο της Σφαγής των Νηπίων μετά από εντολή του Ηρώδη διότι η διαφορά του ηλικιακά με τον Ιησού Χριστό ήταν ολιγόμηνη. Από τα Ευαγγέλια γνωρίζουμε πως ήταν ταυτόχρονα την ίδια περίοδο έγκυες και η μητέρα του Ιωάννη και η μητέρα του Ιησού Χριστού.

    Γράφει στο κατά Λουκά σε κάποιο σημείο:

    Εν ταις ημέραις εκείναις, αναστάσα Μαριάμ επορεύθη εις την ορεινήν μετά σπουδής, εις πόλιν Ιούδα, και εισήλθεν εις τον οίκον Ζαχαρίου, και ησπάσατο την Ελισάβετ. Και εγένετο ως ήκουσεν η Ελισάβετ τον ασπασμόν της Μαρίας, εσκίρτησε το βρέφος εν τη κοιλία αυτής, και επλήσθη Πνεύματος Αγίου η Ελισάβετ, και ανεφώνησε φωνή μεγάλη, και είπεν, Ευλογημένη συ εν γυναιξί, και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, και πόθεν μοι τούτο, ίνα έλθη η μήτηρ του Κυρίου μου προς με;

    Βλέπουμε για τον Ιωάννη εκεί που γράφει: εσκίρτησε το βρέφος εν τη κοιλία αυτής (της Ελισάβετ)

    Βλέπουμε για τον Ιησού εκεί που γράφει: και πόθεν μοι τούτο, ίνα έλθη η μήτηρ του Κυρίου μου προς με;

    Μήτηρ του Κυρίου μου, ονομάζει η Ελισάβετ την Μαριάμ που σημαίνει πως είναι έγκυος η Μαριάμ, ειδάλλως πως να γνωρίζει το γεγονός της μητρότητας στον Κύριο εάν δεν μεσολαβούσε η εκ Πνεύματος Αγίου σύλληψη του Κυρίου στην μήτρα της Παρθένου κατά τον Ευαγγελισμό δια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ;;;

    Μοῦ ἀρέσει

    • Πράγματι, η διαφορά στην ηλικία του Χριστού και του Προδρόμου ήταν ολιγόμηνη- περίπου 6 μήνες σύμφωνα με κάποιους ερμηνευτές.
      Ωστόσο, η σφαγή των Νηπίων δεν έγινε αμέσως μετά την Γέννηση του Χριστού, για αυτό και αναφέρεται ότι δόθηκε διαταγή να σφαγούν τα νήπια “από διετούς και κατωτέρω”.Με βάση αυτή την πληροφορία, υπολογίζεται η ηλικία του Χριστού και του Προδρόμου εκείνη την χρονική στιγμή.
      Καθώς δεν είμαι η αρμόδια να δώσω την σωστή απάντηση για την χρονική στιγμή της Σφαγής- ακόμα και οι ερμηνευτές δίνουν πιθανές απαντήσεις, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία- μπορείτε να αναζητήσετε σχετικά στο στοιχεία στο διαδίκτυο, καθώς και στο έγκριτο βιβλίο του π. Ιωήλ Γιαννακοπούλου: Η ζωή του Χριστού, τόμος 1, όπου δίνονται πολλά στοιχεία σχετικά με το θέμα της προσκύνησης των Μάγων και της σφαγής των Νηπίων. (εάν σας ενδιαφέρει μπορώ να σας στείλω σαρωμένες κάποιες σελίδες από το βιβλίο αυτό).
      Ευχαριστούμε για την επικοινωνία, καλή και ευλογημένη χρονιά.

      Μοῦ ἀρέσει

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Πώς σώθηκε ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος από την Σφαγή του Ηρώδη;   Χώρα Του Αχωρήτου

Σχολιάστε