Υπαπαντή: η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου

κάποτε ,η γιορτή της Μητέρας γιορταζόταν στην χώρα μας την Υπαπαντή… μακάρι και πάλι να επανέλθει αυτή την μέρα, που μας ταιριάζει περισσότερο, ως Ορθόδοξους Έλληνες

untitled

Υπαπαντή: τέτοια μέρα ορίστηκε πρώτη φορά να τιμάται η μητέρα στην Ελλάδα το 1929.

Με τα χρόνια όμως και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 , η γιορτή μεταφέρθηκε στη 2η Κυριακή του Μαΐου, όπως εορταζόταν τότε και στην Αμερική.

.

Γιατί αυτή η αλλαγή;… ήταν μάλλον μέσα στα πλαίσια του «αμερικανικού ονείρου» και της τάσης προς εμπορευματοποίηση ακόμα και των πιο ευαίσθητων αισθημάτων…

.

Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, θα δούμε ότι από τα αρχαία χρόνια υπήρχε καθιερωμένη εορτή προς τιμήν της Μητέρας.

Για ένα πρόσωπο όμως τόσο σημαντικό για την ζωή του κάθε ανθρώπου, ίσως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αξίζει να τιμάται ακόμα και κάθε μέρα. Η καθιέρωση ειδικών «ημερών» είναι ένας φορμαλισμός όχι απαραίτητος για να της εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας.

.

Θα σταθώ λίγο στην αλλαγή της ημέρας εορτασμού της Μητέρας, από την Υπαπαντή στην 2η Κυριακή του Μαΐου.

.

Θεωρώ πως οι καταβολές μας ως λαός και η Ορθόδοξη πίστη, που είναι και το κυρίαρχο θρήσκευμα στην Ελλάδα, μας συνδέουν περισσότερο με την ημέρα της Υπαπαντής.

.

Η Παναγία είναι εκείνη που επικαλούμαστε όλοι σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας, όσο και αν επιφανειακά δεν θεωρούν όλοι τον εαυτό τους συνειδητό πιστό. Αυτό είναι ένα βίωμα που μεταγγίζεται από τη μάνα στο παιδί της και η κραυγή «Παναγία μου!…» βγαίνει εντελώς αυθόρμητα σε κρίσιμες ώρες.

.

Η Παναγία είναι εκείνη στην οποία θα προστρέξει και η μάνα που πονά για το παιδί, από την εγκυμοσύνη ακόμα, μέχρι την γέννα, το μεγάλωμά του και κάθε δύσκολη στιγμή.

.

Οι γυναίκες που ευτύχησαν να γίνουν μάνες νιώθουν την μεγάλη συγκίνηση που τους διακατέχει όταν, βγαίνοντας αλώβητες από την πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού και αφού έχουν διαβεί και τις πρώτες σαράντα μέρες της προσαρμογής μητέρας και βρέφους στην νέα οικογενειακή κατάσταση… η μητέρα φέρνει το παιδί της στην Εκκλησία για να ευλογηθούν και οι δύο και ταυτόχρονα να γίνει η πρώτη έξοδος από το σπίτι και η είσοδος του νέου μέλους στην κοινωνία του Θεού των ανθρώπων.

.

Αυτή η τόσο σημαντική ημέρα για το ζεύγος μητέρας- παιδιού καθώς και η στήριξη της Παναγίας Μάνας σε όσες μητέρες επικαλούνται την Χάρη Της, δικαιολογούν τον εορτασμό και την τιμή της Μητέρας κατά την Υπαπαντή, δηλαδή τον Σαραντισμό του ίδιου του Βρέφους Ιησού.

.

Θα ήταν μεγάλη ευλογία να γινόταν ευρύτερα γνωστή αυτή η μέρα ως ημέρα τιμής της Ελληνίδας Ορθόδοξης μητέρας…

.

Ας έχουμε όλες οι μανούλες την στήριξη, τον φωτισμό και την ενδυνάμωση που χαρίζει η Παναγία μας, που αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του Θεού και ας είναι το πρότυπό μας και η καταφυγή μας.

.
Αλεξία -momyof6 για το ιστολόγιο «Αντέχουμε…»

.
Copyrighted.com Registered & Protected OO4Z-RDQ3-SDVM-2LV3

κεντρική εικόνα από agonistes.gr

 

περισσότερα για την εορτή της Υπαπαντής δείτε στα άρθρα:

Υπαπαντή: Τι έγινε σαράντα μέρες μετά την Γέννηση του Χριστού;(και για τα παιδιά)

.

τα αφιερώματά μας για την γιορτή της Μητέρας:

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-βασισμένη στους Λόγους του Γ. Παϊσίου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ : Υπαπαντή-γιορτή της Μητέρας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΗΤΕΡΑ!!!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ για την γιορτή της Μητέρας

.

για τον Σαραντισμό του βρέφους:

Ευχές σε λεχώνα μητέρα και το νεογέννητο βρέφος (Μέρος 3ο)*Ευχή του Σαραντισμού

Για την ευχή της ονοματοδοσίας την όγδοη ημέρα από την γέννηση του παιδιού, δείτε Ευχές σε λεχώνα μητέρα και το νεογέννητο βρέφος (Μέρος 2ο)*Ευχή της ονοματοδοσίας

.

14 thoughts on “Υπαπαντή: η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Χρόνια πολλά, μαμά , και σε ευχαριστώ για όλα!!! (ευχές και σκέψεις για τη δική μου μητέρα) | momyof6

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ | Ἑλληνοϊστορεῖν

  3. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Υπαπαντή: η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου « ΑΒΕΡΩΦ

  4. Αυτήν την ανάρτησή σου Αλεξία την λάτρεψα!!Εγώ, ως θεολόγος, ξέρω τι γιορτάζουμε αυτήν την γιορτινή ημέρα της Εκκλησίας μας..Χαίρομαι όμως που μέσα από το blog σου θα την μάθουν και οι υπόλοιπες μανούλες της παρέας μας!!Είναι μεγάλη γιορτή και άκρως σημαντική μιας και γιορτάζεται ο καθαρισμός της Παναγίας μας από την λοχία!Χρόνια μας πολλά και πάντα η Παναγία να μας φωτίζει ώστε να πράττουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας!Καλημέρα!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    • Χρόναι μας πολλά, Εύη μου, και ας ευχόμαστε να γίνει πιο γνωστή αυτή η όμορφη γιορτή, που έχει τόσο μεγάλη σημασία.
      Ο καθένας με τον τρόπο του μπορεί να την γνωστοποιήσει και σε άλλους.
      Να είσαι καλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

      Μοῦ ἀρέσει

  5. Αλεξια χρονια πολλα και σε εσενα και σε ολες τις μανουλες!Ειναι η Δεσποτικη και Θεομητορικη γιορτη που με συγκινει πολυ!Κατι που εχω διαβασει και πραγματικα με συγκλονησε,ειναι οτι στην εικονα της Υπαπαντης ο Κυριος ως βρεφος την ωρα που η Παναγια Τον δινει στον Συμεων,απλωνει τα χερακια Του στη Μανουλα του!Εκδηλωνεται ετσι και η τελεια ανθρωπινη φυση!Πολυ πολυ συγκινητικο!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    • Πολύ συγκινητική αυτή η λεπτομέρεια, δεν την είχα προσέξει τόσα χρόνια…
      Σε ευχαριστώ για την επισήμανση, Παρασκευή μου, θα την “τονίσω”.

      Χρόναι μας πολλά, κάθε ευλογία στα σπιτικά μας.

      Μοῦ ἀρέσει

  6. Χρόνια πολλά Αλεξία, με την χάρη της Θεοτόκου!Υπέροχη η λεπτομέρεια που περιγράφεις Παρασκευή, στην εικόνα της Υπαπαντής και δεν την είχα δει!Η Υπεραγία Θεοτόκος να πρεσβεύει για όλες τις μανούλες του κόσμου.

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  7. αντιγράφουμε από τα “Εποικοδομητικά”- μάλλον πρόκειται για κείμενο από παλιό Συναξαριστή ή άλλο εκκλησιαστικό βιβλίο:

    “Ἱστέον, ὅτι σήμερον, κατὰ τὴν ἑλληνοθρόδοξον παράδοσιν, ἀφιερώνεται ἡ ἡμέρα εἰς τὸν ἱερὸν θεσμὸν τῆς οἰκογενείας καὶ εἰδικώτερον εἰς τὴν Μητέρα, ὡς πολύτιμον «ἱέρειαν» τῆς οἰκογενειακῆς ἑστίας καὶ τροφὸν τέκνων ἐν παιδείᾳ Κυρίου.

    Ἡ δὲ ἑτέρα ἑορτή, κατὰ τὸ κοσμικὸν ἔθος, τῇ ὀγδόῃ Μαΐου ἀναφέρεται εἰς τὴν γυναῖκα, ὡς προσοντοῦχον ἄτομον, διεκδικοῦν ἀναγνώρισιν καὶ θέσιν καὶ διάκρισιν ἐν τῇ κοινωνίᾳ καὶ τῇ ἀναπτυξιακῇ δράσει αὐτῆς, κατὰ τὴν νοοτροπίαν τοῦ ῥεύματος τοῦ λεγομένου «Φεμινισμοῦ»..
    Νοητέα ἡ ἀβυσσώδης διαφορά.. ”

    http://epoikodometica.blogspot.gr/2016/02/blog-post_2.html

    Μοῦ ἀρέσει

  8. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Υπαπαντή: η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου | ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Σχολιάστε