Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από βιβλία για παιδιά

Πέντε βιβλία για το Μακεδονικό Αγώνα, γραμμένα για παιδιά.Ας προσφέρουμε στα παιδιά μας κατάλληλα αναγνώσματα ,για να διδαχθούν αυτό το σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας της Πατρίδας μας, αφού  στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται παρά ελάχιστη αναφορά και σε λίγα σχολεία τιμάται αυτή η Επέτειος…

Στα μυστικά του Βάλτου

της Πηνελόπης Δέλτα

αρχείο λήψης (15)

διαβάστε το σε pdf κάνοντας κλικ

ΕΔΩ!

“Στα μυστικά του βάλτου” η Πηνελόπη Δέλτα περιγράφει τις περιπέτειες του Αποστόλη και του Γιοβάν, δύο παιδιών που ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους Μακεδονομάχους να καταλάβουν τη λίμνη των Γιαννιτσών,το “βάλτο”, δηλαδή, που αποτελούσε ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία του πολέμου.
Η Δέλτα, με το γνωστό γλαφυρό ύφος της, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα, φανερώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της για τα εθνικά μας θέματα και τη μοίρα του μαχόμενου ελληνισμού.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα πολύτιμο για τη διατήρηση της “ιστορικής μνήμης” της Ελλάδας.

**************************************************

Μάγκας

της Πηνελόπης Δέλτα

Διαβάστε το σε pdf κάνοντας κλικ

ΕΔΩ! 

 

Ποιος είναι αυτός που μιλάει για τους καυγάδες ανάμεσα στον Λουκά και τον Βρασίδα, για το μεγάλο σπίτι με τους πολλούς υπηρέτες, για τον Βασίλη τον περιβολάρη, τον Εγγλέζο αμαξά και τον Βούλγαρο γαλατά; Πού γίνονται όλα αυτά; Και ποιος είναι ο τόπος και ο χρόνος; Η φωνή που ακούμε να μας αφηγείται αυτόν τον παράξενο και ταυτόχρονα γοητευτικό κόσμο ανήκει σε έναν σκύλο που ακούει στο πολύ επιτυχημένο όνομα «Μάγκας». Βρισκόμαστε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και όλα αυτά που διηγείται η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, διά στόματος του Μάγκα, διαδραματίζονται τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, τότε που στην Αίγυπτο ζούσαν αρκετές χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια και το εμπόριο του βαμβακιού. Η διήγηση του Μάγκα ξεκινάει πάνω από το πλοίο, όταν αυτό μεταφέρει όλη την οικογένεια από τη Σούδα της Κρήτης στο Μισίρι, την Αίγυπτο δηλαδή, ενώ ολοκληρώνεται με το επεισόδιο του ξυλοδαρμού του Βούλγαρου γαλατά από τον Βασίλη. Εδώ βρίσκεται και η καρδιά του βιβλίου, που δεν είναι άλλη από την ιστορία του Μίκη Ζέζα, μια κι αυτό το ψευδώνυμο είχε ο Παύλος Μελάς όταν βγήκε να πολεμήσει στη Μακεδονία το 1904. Ο Μάγκας λοιπόν παρακολουθεί, ακούει, βλέπει, «μιλάει». Εκτός όμως από τις ιστορίες του αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Βουλγάρων και των Τούρκων, ο Μάγκας εξιστορεί και διάφορα επεισόδια από την καθημερινή ζωή μέσα στα σπίτια και στα σοκάκια της Αλεξάνδρειας, ανάμεσα στους ντόπιους και τους Έλληνες. Και ίσως αυτό είναι το πιο γοητευτικό κομμάτι όλου του βιβλίο.

***********************************

Παύλος Μελάς-των Μακεδονομάχων ο ήρωας

 ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ (Τεύχη Α΄- Β΄)

Εκδόσεις: Σωτήρ

εδώ

 Ἕνα βιβλίο γιά τόν ἥρωα πρωτεργάτη τοῦ Μακεδονικοῦ ἀγῶνα, πού φέρνει ἐθνική ὑπερηφάνεια καί συγκλονισμό στήν καρδιά τῶν ἀναγνωστῶν του.

*****************

ΚΑΠΕΤΑΝ-ΚΩΤΤΑΣ 

Καπετάν Κώττας
.
 Εκδόσεις :ΨΥΧΟΓΙΟΣ 
Συγγραφέας : Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη
Σελίδες:200
Ημ/νία έκδοσης : 1992
 Περιγραφή
Σήμερα που τόσα γίνονται και ακούγονται στα Βαλκάνια, έχουμε χρέος να φωνάξουμε σ” ολόκληρο τον κόσμο την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Να μάθουν όλοι, και προπαντός οι νέοι, πώς πολέμησαν τα παιδιά της για τη λευτεριά του τόπου τους, πώς τα έβγαλαν πέρα με δυο εχθρούς δυνατούς, και μ” άλλους χίλιους: το κρύο, την πείνα, τη φτώχεια, τον κατατρεγμό, το ξύλο, τους σκοτωμούς. Η συγγραφέας, με τρόπο μοναδικό, τραγουδάει το Μακεδονικό Αγώνα και το δέντρο της Λευτεριάς που άνθισε με μύριες θυσίες, αλλά άνθισε.

*******************************************************************

δασκαλα στο Μακεδονικό αγώνα

ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΚΑΠΟΤΕ

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 (χωρίς εικόνα)

Κωδικός: #BK70467
Εκδόσεις: ΠΕΛΑΣΓΟΣ
Έτος έκδοσης: 1994
Αριθμός σελίδων: 201

… Κάποιες Δασκάλες κάποτε, κορίτσια ακόμη οι περισσότερες, πήραν πάνω τους μία εθνική αποστολή δυσανάλογη της ηλικίας τους, της υποβαθμισμένης θέσεως που κράτος και κοινωνία τοποθετούσε τις γυναίκες, αλλά και της αμοιβής και της προστασίας που τους πρόσφερε το κράτος ή η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για ελληνική Μακεδονία, αν μπορούμε να μιλάμε για Ελληνισμό της Κύπρου, της Σμύρνης, της Κωνσταντινουπόλεως και της Βορείου Ηπείρου, το οφείλουμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτές. Αν η γλώσσα, η θρησκεία και η ιστορική συνείδηση συντελούν στον προσδιορισμό της ταυτότητος ενός λαού, η παιδεία σε υποδουλωμένες περιοχές, ήταν ο κύριος, αν όχι ο μοναδικός, παράγοντας διατηρήσεως του ελληνισμού και οι δασκάλες προσέφεραν την ύψιστη ίσως εθνική υπηρεσία. Ήταν αυτές που μπόρεσαν να σταθούν αντιμέτωπες στις ωμότητες των κομιτατζήδων, στην βαρβαρότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της αποικιοκρατικής Αγγλίας, στον αυταρχισμό του αλβανικού καθεστώτος.

*********************************

Κάποτε στη Μακεδονία

της Μυρσίνης Βιγγοπούλου

Το μυθιστόρημα της Μυρσίνης Βιγγοπούλου “Κάποτε στη Μακεδονία”, που είναι αφιερωμένο στον Μακεδονικό Αγώνα έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Στο βιβλίο της που είναι εμπνευσμένο από πραγματικά πρόσωπα και γενονότα,
η “γιαγιά Μυρσίνη” περιγράφει τις συναρπαστικές περιπέτειες δύο νέων στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αφανείς ήρωες, κορίτσια και αγόρια που ζούσαν στα βουνά της Μακεδονίας, δε διστάζουν να γίνουν ακόμα και θυσία για το ιδανικό της λευτεριάς.

Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Τα σημερινά παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις ιστορίες των προγόνων και συγγενών τους για ένα παρελθόν που είναι ακόμα ζωντανό. Κειμήλια και ιστορικές μνήμες ζωντανεύουν μπρος στα μάτια τους και συγκινούνται με την παλληκαριά αυτών των δικών τους ανθρώπων.

Όμως η Ιστορία δεν είναι παραμύθι… Είναι διδαχή και χρέος όλων, και ιδιαίτερα των νέων μας, οι οποίοι διψούν για πρότυπα και ιδανικά. 

****************************************

1-d34f3403ee

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, το όμορφο κομμάτι της καρδιάς μου (βιβλίο και CD για παιδιά)

κλικ πάνω στον τίτλο για να διαβάσετε την βιβλιοπαρουσίαση , να δείτε σε pdfτ ο βιβλίο και να ακούσετε τα τραγούδια που το συνοδεύουν

10 thoughts on “Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από βιβλία για παιδιά

 1. Τι ωραία βιβλία Αλεξία μου για τα παιδιά, αφιερωμένα στον Μακεδονικό Αγώνα, τώρα που υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή, ο κάθε γονιός ας πράξει το αυτονόητο “να τα διαβάσουν τα παιδιά τους”…για να μάθουν “σωστά” την ιστορία της Πατρίδας τους.

  Μοῦ ἀρέσει

  • χρέος μας να μην ξεχνούμε να τιμούμε τους ήρωες και να μεταδίδουμε και στα παιδιά μας την αγάπη για την Πατρίδα, και μέσα από τέτοια αναγνώσματα…

   σε πείσμα των επιταγών της “νέας τάξης πραγμάτων”, της ισοπέδωσης των πάντων, της αντιηρωικής εποχής μας…

   Μοῦ ἀρέσει

 2. Από τις χρησιμότερες αναρτήσεις !! .
  .και όντως απαραίτητα στην αντιηρωική εποχή που ζούμε!!(όπως λες)
  Το αποθηκεύω για τα παιδάκια μου..
  και το αναδημοσιεύω ..
  Ευχαριστούμε πολύ για αυτές τις προτάσεις!!
  καλημέρα Αλεξία μου!!

  Μοῦ ἀρέσει

  • Να ΄σαι καλά!
   βεβαίως να το αναδημοσιεύσεις.

   καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά μας, αισθάνομαι όλο και μεγαλύτερη το βάρος της ευθύνης στους ώμους μου…
   έχω πολλά να αναπληρώσω από τις “ελλείψεις” του σχολείου…
   Ο Θεός να μας φωτίζει και να μας κατευθύνει.

   Καλημέρα!

   Μοῦ ἀρέσει

 3. Πολύ ωραία ανάρτηση!
  Θα ήθελα ως εκπαιδευτικός που υπηρετεί 30 χρόνια την εκπαίδευση να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου για το θέμα που θίγετε. Τα τελευταία χρόνια μελετάμε στο σχολείο μας τα έργα της Πηνελόπης Δέλτα και μέσα από αυτά τον ένδοξο, όσο και άγνωστο δυστυχώς, Μακεδονικό Αγώνα. Και το κάνουμε ως αντίδραση στην απουσία κάθε πληροφορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία (μία παράγραφος σε ένα μάθημα ιστορίας της Στ΄ τάξης) για τη λαμπρή αυτή σελίδα του Έθνους μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανταποκρίνονται πάντοτε με ιδιαίτερο ζήλο και μεγάλη συγκίνηση στις εργασίες που πλαισιώνουν την ανάγνωση των βιβλίων αυτών και ιδιαίτερα της «Ιλιάδας» του Μακεδονικού Αγώνα, του βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα “Στα Μυστικά του Βάλτου”. Πριν δύο χρόνια μάλιστα οι απόφοιτοι της Στ΄ τάξης διέθεσαν τα χρήματα τριών χρόνων του ταμείου τους για να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας με όλα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα. Τα παιδιά μας “διψάνε” να μάθουν, συγκινούνται βαθιά και παραδειγματίζονται. Και μέσα από τα παιδιά μας μαθαίνουν και οι γονείς τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια μητέρα στο τέλος μιας εκδήλωσης για το Μακεδονικό Αγώνα, που με πλησίασε συγκινημένη, δακρυσμένη, για να με ρωτήσει γιατί ποτέ κανείς δεν τους τα έμαθε αυτά όταν ήταν μαθητές.
  Συγχωρέστε μου την πολυλογία…
  Σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα του σχολείου μας όπου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει πώς αξιοποιήσαμε τα βιβλία που αναφέρετε και να εκπλαγεί ευχάριστα από το πόσο σημαντική δουλειά μπορεί να προκύψει από μικρά παιδιά, που συγκινούνται όταν μαθαίνουν την ένδοξη ιστορία της Ελλάδας μας.
  1. ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ- ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, 335 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ, ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

  2. ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ

  3. ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

  4. Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

  Μοῦ ἀρέσει

  • Τα θερμά μας, συγχαρητήρια, κ. Τσάντζου, για το έργο που επιτελείτε!
   και σας ευχαριστούμε που παραθέσατε τους συνδέσμους αυτούς, τέτοιες εργασίες οφείλουμε να τις διαδίδουμε.
   Με την άδειά σας, θα τις παρουσιάσουμε σε ξεχωριστή ανάρτηση.
   Και πάλι σας ευχαριστούμε!

   Μοῦ ἀρέσει

 4. Συγχαρητήρια και ευχαριστώγια το έργο σας και τις προσφορές σας για την σημαντικότερη σελίδα της Νεοελληνικής Ιστορίας. Ο σημαντικότερος Αγώνας και ο πλέον ,,άγνωστος…
  χρέος και υποχρέωση να τον γνωρίσουν τα παιδιά μας . Αυτό που κάνετε είναι μεγάλο.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...